1 Decembrie - Ziua Mondială a HIV/SIDA. Campania de anul acesta, afectată de pandemia COVID

HIV. Foto: Pixabay
Ziua Mondială a HIV/SIDA are loc la 1 decembrie în fiecare an. Este o oportunitate pentru oamenii din întreaga lume să se unească în lupta împotriva HIV, să arate sprijin pentru persoanele care trăiesc cu HIV și să îi comemoreze pe cei care au murit din cauza unei boli legată de SIDA. 

Fondată în 1988, Ziua Mondială a SIDA a fost prima zi mondială a sănătății.

Ziua Mondială a SIDA a fost concepută în august 1987 de James W. Bunn și Thomas Netter, doi ofițeri de informare publică pentru Programul global privind SIDA de la Organizația Mondială a Sănătății din Geneva, Elveția. Panglica roșie este simbolul universal al conștientizării și sprijinului pentru persoanele care trăiesc cu HIV.

Tema pentru anul 2020 este „Încetarea epidemiei HIV / SIDA: rezistență și impact” („Ending the HIV/AIDS Epidemic: Resilience and Impact”). 

Solidaritate globală și servicii rezistente pentru HIV

Epidemia globală de HIV nu s-a încheiat și se poate accelera în timpul pandemiei COVID-19, cu un impact devastator asupra comunităților și țărilor, noteaă experții de la Organizația Mondială a Sănătății. În 2019, erau în viață 38 de milioane de persoane care trăiau cu infecție cu HIV. Una din cinci persoane care trăiesc cu HIV nu este conștientă de infecția ei și una din 3 persoane care au primit tratament HIV a suferit întreruperi în furnizarea de tratamente HIV, servicii de testare și prevenire, în special copii și adolescenți. 

În 2019, 690.000 de persoane au murit din cauze legate de HIV și 1,7 milioane de persoane au fost nou infectate, iar aproape 2 din trei (62%) aceste noi infecții apar în rândul populațiilor cheie și partenerilor lor.

În ciuda eforturilor semnificative, progresele înregistrate în ceea ce privește extinderea serviciilor pentru HIV sunt afectate deja de pandemia COVID-19.

Încetinirea progresului înseamnă că lumii îi vor lipsi obiectivele „90-90-90” pentru 2020, care urmau să se asigure că: 

90% dintre persoanele care trăiesc cu HIV sunt conștiente de statutul lor; 

90% dintre persoanele diagnosticate cu HIV primesc tratament; 

90% din toate persoanele care primesc tratament au atins supresia virală. 

Lipsirea atingerii acestor obiective intermediare va face și mai dificilă eradicării SIDA până în 2030.

Defalcarea serviciilor esențiale HIV din cauza COVID-19 amenință viețile. COVID face dificilă și periculoasă pentru lucrătorii din domeniul sănătății din prima linie să furnizeze servicii HIV continue și de înaltă calitate tuturor celor care au nevoie de ele. Boala și mișcarea restricționată fac dificilă accesarea serviciilor pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Întreruperea economică cauzată de COVID poate face ca serviciile HIV să nu poată fi obținute sau imposibil de obținut. Iar pandemia poate interfera cu lanțurile de aprovizionare și cu furnizarea de servicii. De exemplu, începând cu iulie 2020, o treime dintre persoanele tratate cu HIV au suferit probleme cu stocuri de droguri sau întreruperi în aprovizionarea cu medicamente. Astfel de întreruperi sunt devastatoare; un studiu de modelare al OMS și UNAIDS a arătat că întreruperea timp de șase luni a accesului la medicamentele HIV ar putea duce la dublarea deceselor legate de SIDA în Africa subsahariană numai în 2020.

„Acum este momentul să facem din nou un salt în răspunsul nostru pentru a lucra împreună pentru a pune capăt COVID-19 și a ne întoarce pe drumul cel bun pentru a pune capăt HIV până în 2030. De Ziua Mondială a SIDA 2020, OMS solicită liderilor și cetățenilor din întreaga lume să se unească într-o solidaritate globală pentru a depăși provocările prezentate de COVID-19 cu privire la răspunsul la HIV. OMS a ales să se concentreze pe „Solidaritatea globală, serviciile rezistente pentru HIV” tema pentru Ziua Mondială a SIDA din acest an”, se arată într-un comunicat al OMS. 

Acțiunile cheie sunt:

Reînnoirea luptei pentru a pune capăt HIV

Răspunsul global la SIDA a încetinit: este timpul să investim, să inovăm serviciile HIV cu asistență medicală mai largă și răspunsul la pandemie pentru a reveni pe drumul cel bun pentru a pune capăt HIV până în 2030. Lipsirea atingerii obiectivelor globale pentru HIV pentru 2020 nu ar trebui să fie un obstacol dar un apel reînnoit pentru a face mai bine.

Folosirea serviciilor inovatoare HIV pentru a asigura îngrijirea continuă a persoanelor cu HIV

Există multe noi abordări pe care țările le adoptă pentru a asigura îngrijirea HIV în timpul pandemiei. OMS a recomandat rețete de mai multe luni de medicamente HIV pentru a proteja sănătatea persoanelor care se află în tratamentul HIV și pentru a reduce povara serviciilor de sănătate supraîncărcate.

Angajați și protejați asistenții noștri, moașele și lucrătorii din domeniul sănătății comunitare

Îi îndemnăm pe factorii de decizie politică să se asigure că angajații din domeniul sănătății, asistenții medicali, moașele și lucrătorii în sănătate din comunitate sunt angajați și protejați atunci când furnizează servicii pentru HIV și COVID-19.

Prioritizarea persoanele vulnerabile - tineri și populații cheie

Trebuie să ne asigurăm că adolescenții, copii și membrii populațiilor cheie și vulnerabile afectate de HIV nu „scapă” prin fisurile perturbărilor îngrijirii sănătății în timpul COVID-19. Populațiile cheie includ persoanele care consumă droguri, bărbații care fac sex cu bărbați, lucrătorii sexuali, persoanele transgender și persoanele din închisori care sunt disproporționat afectate de HIV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel