29 octombrie, Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral

Accident vascular cerebral
Ziua Mondială a accidentului Vascular Cerebral este marcată, de 11 ani încoace, la 29 octombrie. Milioane de oameni mor, anual, din cauza AVC.

Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral are menirea de a crește gradul de conștientizare a oamenilor cu privire la AVC și ce se poate face pentru a-l combate. Este aniversată anual, la 29 octombrie, din anul 2009 încoace. 

Multe organizații din întreaga lume onorează supraviețuitorii accidentului vascular cerebral, familiile lor și îngrijitorii persoanelor cu AVC. Ziua onorează, de asemenea, persoanele care au făcut progrese științifice în tratarea bolilor legate de AVC. Activitățile includ, de regulă, maratoane, ateliere de conștientizare și teste gratuite de screening pentru accident vascular cerebral. Premiile sunt acordate pentru a recunoaște persoanele care lucrează pentru tratarea și prevenirea accidentului vascular cerebral.

Ziua Mondială a AVC este una de observare globală, nu a sărbătoare publică propriu-zisă. 

Accidentul vascular cerebral este o boală netransmisibilă pe care o fac, în fiecare an, milioane de oameni din întreaga lume. Campania World Stroke își propune să încurajeze oamenii să înțeleagă factorii de risc de accident vascular cerebral, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și colesterolul ridicat din sânge. Campania promovează, de asemenea, o viață sănătoasă și modalități de a recunoaște semnele de avertizare ale accidentului vascular cerebral și cum să acționezi.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 15 milioane de persoane suferă de accident vascular cerebral în întreaga lume în fiecare an. Dintre aceștia, 5 milioane mor și alte 5 milioane rămân cu handicap permanent.

Tensiunea arterială ridicată (hipertensiunea) contribuie la peste 12,7 milioane de accidente vasculare cerebrale în întreaga lume.

Europa are în medie aproximativ 650.000 de decese provocate de accident vascular cerebral în fiecare an.

Circa 55.000 de români suferă, anual, un accident vascular cerebral ischemic.

În țările dezvoltate, incidența accidentului vascular cerebral este în scădere, în mare parte datorită eforturilor de a reduce tensiunea arterială și de a reduce fumatul.

Cu toate acestea, rata generală de accident vascular cerebral rămâne ridicată din cauza îmbătrânirii populației. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel