3 băuturi pe care să le eviți vara. Ce te poate deshidrata

Alcool  FOTO: pexels.com
Ți-e cald, ești transpirat și vrei să-ți potolești setea? Ai bea orice, doar să fie rece. Nu e așa de simplu, spun specialiștii. Există câteva băuturi care agravează deshidratarea

Sunt trei tipuri de băuturi care nu te răcoresc ci îți accentuează deshidratarea, așa că ar trebui să le eviți vara, când e cald. 

Băuturile dulci acidulate

Pot crește riscul de diabet, de boli cardiovasculare și afectează sănătatea dentară. Dar, susțin specialiștii de la Societatea Americană de Fiziologie, băuturile dulci și acidulate pot contribui la deshidratare și cresc riscul de leziuni renale, în comparație cu apa simplă sau sucurile îndulcite cu stevie. Deși studiul în cauză (link direct) a fost realizat pe cobai, cercetătorii spun că rezultatele ridică în continuare îngrijorări serioase pentru persoanele care își potolesc setea în mod regulat cu soda. Mai bine adaugă niște fructe proaspete într-un pahar cu apă minerală.

Alcoolul

În ciuda faptului că poate părea răcoritoare o bere rece, alcoolul de orice fel este ultimul lucru de care ai nevoie vara. În afară de faptul că și în cantități moderate crește riscul de apariție a mai multor boli, deoarece este un diuretic, „alcoolul contribuie la creșterea producției de urină, ceea ce crește riscul de deshidratare”, spune Heather Mangieri, purtător de cuvânt al Academiei americane de Nutriție și Dietetică. Dacă ai totuși chef de o băutură rece, combin-o cu apă: adică după fiecare gură de alcool bea una de apă, ceea ce poate ajuta la reducerea deshidratării.

Citește și: Deshidratare: semne și simptome că ești deshidratat

Cafea sau ceai

Se credea că orice fel de băutură cu cofeină, adică ceai sau cafea, ar crește riscul de deshidratare. Dar se pare că, dacă tu consumi în mod regulat băuturi cofeinizate, de fapt organismul s-a acomodat și ajută. „Pentru consumatorii consistenți de cofeină, băuturile precum ceaiul sau cafeaua pot contribui de fapt la aportul zilnic de lichide”, spune Mangieri. Dar dacă bei rar astfel de băuturi nu este momentul să experimentezi vara asta. „Pentru băutorii care nu sunt obișnuiți cu cofeină, băuturile cofeinizate vor avea un efect invers pronunțat, mai ales într-o zi caldă”, spune Mangieri. Asta însă nu înseamnă că băutorii de cafea sau ceai le pot folosi ca sursă principală de hidratare. „Trebuie să bei apă”, spune ea, conform prevention.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația
10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel