4 soluții de curățat făcute în casă. REȚETE UTILE, mai naturale și mai ecologice

Soluții de curățat. Foto: Pixabay
Iată de ce aveți nevoie ca să vă puteți face propriile produse de curățare netoxice, acasă, folosind câteva ingrediente simple.

Aveți deja în casă mai multe obiecte și ingrediente pe care le puteți folosi pentru a vă face propiile soluții de curățat. Printre acestea se numără: oțet alb, bicarbonat de sodiu, borax, citrice și sticle goale. 

S-ar putea să aveți, de asemenea, spirt, peroxid de hidrogen, amidon de porumb, săpun de casă și uleiuri esențiale, pentru un miros plăcut. Apoi, folosiți la curățat cârpe din microfibră sau tricouri vechi din bumbac în loc de prosoape de hârtie, ca să nu risipiți hârtia.

Oțetul este un dezinfectant natural cu multe utilizări

Oțetul este un dezinfectant natural și are multe utilizări în curățenia casei. Deoarece este acid, degresează – adică este minunat pentru a scăpa de acumularea de grăsime, dar și pentru petele de rugină și petele de calcar etc. 

Sucul de lămâie

Puteți folosi sucul de lămâie în același mod ca și oțetul, dar, din moment ce se strică repede, nu puteți depozita produse de curățare făcute cu suc de lămâie mai mult de câteva zile.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un abraziv ușor care poate fi utilizat pentru curățarea tejghelelor, a chiuvetelor, a sobelor, a căzilor și a cuptoarelor. Bicarbonatul de sodiu absoarbe mirosurile neplăcute din aer. Folosiți-l în coșuri de gunoi și cele pentru scutece. Presărați-l pe o cârpă umedă pentru a-l folosi ca un produs de curățare delicat pe suprafețe, chiuvete, cuptoare, sobe și căzi. 

Boraxul

Boraxul este mai puternic decât bicarbonatul de sodiu, așa că folosiți-l cu precauție când curățați. Boraxul sau boratul de sodiu este este un înălbitor natural și este bun pentru îndepărtarea murdăriei și petelor de pe rufe și suprafețe. Deși este natural, boraxul vă poate irita pielea, ochii sau respirația, așa că folosiți-l cu precauție și țineți-l departe de copii și animale de companie. 

Cum să vă faceți propriile soluții de curățat:

Când faceți propriile soluții de curățare, utilizați sticle cu pulverizator sau recipiente pe care nu le veți confunda cu cele pentru alimente. Etichetați-le imediat și păstrați-le în locurile unde să nu aibă acces copiii sau animalele de companie. Apa fierbinte va curăța mai bine decât cea rece. S-ar putea să trebuiască să spălați puțin mai bine sau să fiți nevoiți să lăsați obiectele pe care le spălați mai mult la înmuiat în soluțiile de curățare „de casă”.

Rețeta 1: soluție de curățare universală

Pentru o curățare ușoară, amestecați 1/2 cană de oțet, 1/4 cană bicarbonat de sodiu și 4 până la 8 căni de apă fierbinte într-o sticlă cu pulverizator. Pentru o soluție mai puternică, utilizați 2 linguri de borax, 1/4 cană de oțet și 2 cani de apă fierbinte. Adăugați câteva picături de ulei esențial în orice amestec faceți dacă vreți să aibă un miros proaspăt.

Rețeta 2: Soluție pentru curățat geamuri și oglinzi

Combinați 3 linguri de oțet cu 4 căni de apă pentru un produs mai cu efect mai ușor. Faceți-l mai puternic folosind proporția 50%-50% între oțet și apă; sau 1/4 cană de oțet, 2 linguri de amidon de porumb și 4 căni de apă caldă. Agitați pentru a dizolva amidonul de porumb înainte de pulverizare. Ștergeți suprafața cu o cârpă din microfibră ușor îmbibată în soluție, apoi stergeți cu o cârpă uscată pentru a evita să apară dungi.

Rețeta 3: igienizarea suprafețelor din bucătărie

Săpunul și apa caldă vor curăța murdăria de pe suprafețele din bucătărie, dar dacă doriți să le igienizați pentru a ucide germenii dăunători, cum ar fi salmonella și E. coli, va trebui să utilizați soluții cu oțet sau peroxid de hidrogen și lăsați-el să stea la suprafață la cel puțin 1 minut. Iată cum: Încălziți 1/2 cană de oțet alb (5%) sau peroxid de hidrogen (3%), puneți amestecul într-o sticlă cu pulverizator și pulverizați-l pe suprafețe. Lăsați-l să stea 1 minut, apoi curățați cuo cârpă umedă. 

Rețeta 4: igienizarea suprafețelor din bucătărie

Încă o variantă de igienizare a suprafețelor: Combinați 1 cană de oțet, 1 cană de apă minerală și 2 picături de ulei esențial. Pulverizați-l pe suprafețe și apoi ștergeți. Acest amestec funcționează pentru dezinfectare numai dacă este făcut proaspăt. 24 de ore mai târziu, nu ucide la fel de mulți germeni, notează te spruce. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel