5 reguli SIMPLE pentru o alimentație sănătoasă. Ce trebuie să faci cât mai RAR

Există câteva reguli care ne ajută să ştim dacă suntem pe drumul cel bun cu alimentaţia noastră, pentru a face alegeri mai sănătoase. Care sunt acestea, potrivit nutriționistului Cori Grămescu. 

"Pentru o alimentaţie echilibrată ai nevoie de un plan de mese care este conceput pentru o persoană cu o activitate fizică moderată, care doreşte să îşi îmbunătăţească opţiunile alimentare fără să practice restricţionarea severă a caloriilor din mâncare. Există câteva reguli care ne ajută să ştim dacă suntem pe drumul cel bun cu alimentaţia noastră, pentru a face alegeri mai sănătoase.

1. Primul pas este să ne uităm cu atenţie la farfuria noastră. Pentru o alimentaţie sănătoasă ar trebui să consumăm cât mai rar mezeluri, adică diverse tipuri de salamuri, cârnaţi, crenwurști sau rulade procesate, parizer ori diferite tipuri de şuncă şi alimente prăjite sau făcute pane, schnitzel, aripioare prăjite, gujoane, caşcaval pane sau carne prăjită etc., dulciuri procesate, prăjituri, biscuiţi, covrigei, ciocolată, bomboane, produse de patiserie din comerţ, dar şi sucuri dulci, băuturi carbogazoase cu îndulcitori sau cafele şi ceaiuri îndulcite, gata ambalate.

2. Dacă ne analizăm farfuria, ar trebui să regăsim în ea legume, leguminoase sau carne slabă, lactate naturale cu un conţinut moderat de grăsime, nuci şi seminţe crude, cereale integrale şi o cantitate mică de uleiuri extravirgine. În prima parte a zilei, până la prânz, ar trebui să consumăm legumele mai săţioase (morcov, nap, cartof), fructele dulci şi cerealele integrale. În partea a doua a zilei ar trebui să ne axăm pe proteine slabe din leguminoase, lactate ori carne slabă şi legume verzi. De asemenea, e important să învăţăm să gătim dietetic şi savuros, folosind cât mai multe condimente naturale şi ierburi aromatice.

3. Mâncarea trebuie preparată termic la temperaturi scăzute, cu un timp de pregătire mai îndelungat.

4. Legumele e bine să le gătim „al dente”, adică să rămână uşor crocante, pentru a avea o textură plăcută şi un gust bun.

5. O parte din legume şi fructe trebuie consumate crude, ca salate sau gustări, pentru aportul lor de vitamine şi minerale, care altfel se denaturează prin preparare termică.", a scris Cori Grămescu pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel