6 remedii de casă pentru ameliorarea simptomelor de gripă

Un ceai cald cu lămâie și ghimbir face minuni la gripă. Foto: Pixabay
Mare parte dintre cei care fac gripă nu trebuie să meargă la medic sau să ia un medicament și e suficient să stea acasă ca să-și revină. Excepție fac persoanele din categoriile care au risc mare să dezvolte complicații. Iată 6 remedii „de casă” care vă pot ajuta.

Gripa este o infecție virală a tractului respirator superior care poate fi diagnosticată de obicei prin simptomele sale. Simptomele gripei debutează brusc și includ: febră, frisoane, tuse, congestie, dureri în gât, cefalee, dureri musculare și oboseală.

Conform CDC (Centrele americane pentru Controlul Bolilor Transmisibile), majoritatea oamenilor nu au nevoie să vadă un medic sau să ia medicamente, ci ar trebui să se refacă acasă și să evite contactul cu ceilalți. Cu toate acestea, pentru unii oameni gripa poate fi fatală, persoanele cu risc crescut de complicații fiind copiii mici, adulții cu vârsta de 65 de ani sau peste, femeile însărcinate și persoanele cu boli cronice, cum ar fi astmul, diabetul sau bolile de inimă etc.

Dacă vă aflați într-un grup cu risc crescut, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră la primele semne de gripă, atrag atenția experții. Este posibil să aveți nevoie de un medicament antiviral pentru a preveni complicații grave, cum ar fi pneumonia.

Dar dacă vă recuperați acasă, care sunt cele mai bune remedii împotriva gripei care vă pot ușura simptomele? Din păcate, potrivit Institutelor Naționale americane de Sănătate (NIH), nu există dovezi puternice că vreun produs natural este util împotriva gripei. 

Cu toate acestea, există câteva remedii casnice încercate și adevărate care pot ajuta la ameliorarea simptomelor gripei. Iată care sunt acestea: 

6 remedii de casă pentru gripă

1. Beți multe lichide.

A rămâne hidratat este una dintre cele mai importante modalități de a controla gripa. Poate reduce congestia și preveni deshidratarea. Evitați lichidele precum alcoolul și băuturile cu cofeină care pot crește urinarea și pot agrava deshidratarea. O supă caldă de pui sau de  legume ori un ceai cald cu miere și lămâie sunt perfecte. La cea puteți adăuga și ghimbir, care desfundă căile nazale. Important e să aveți o dietă ușoară, dar nutritivă. 

2. Dormiți bine și suficient

Odihna este celălalt lucru cel mai important de făcut când aveți gripă. Odihna ajută sistemul imunitar să lupte împotriva gripei. Adulții trebuie să doarmă între 7-9 ore pe noapte. 

3. Gargară cu apă sărată

Apa caldă și sărată poate reduce inflamația și vă poate curăța mucoasa care vă acoperă gâtul. Se dizolvă o jumătate de linguriță de sare într-o cană de apă caldă. Apa sărată nu se înghite! 

4. Folosiți un spray nazal salin

Încercați un spray nazal salin pentru a reduce congestia nazală. Medicul și farmacistul vă pot sfătui de care aveți nevoie. 

5. Vaporizatoarele

Utilizarea unui vaporizator sau umidificator poate face mucoasa din nas și cea adunată în piept să se umezească ceea ce face mai ușoară curățarea. Puteți obține același rezultat și cu un duș cald.

6. Discutați medicul dumneavoastră!

Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vă recomanda ce medicamente să luați, chiar dacă e vorba de cele care pot fi cumpărate fără prescripție. Spre exemplu, tratamentele pentru gripă conțin, majoritatea, paracetamol, iar acesta trebuie luat doar în cantitățile recomandate, altfel poate avea reacții adverse nefaste. De aceea e important ca un medic să vă sfătuiască ce și cât să luați. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel