Abținerea de la urinat, o idee proastă. Care sunt riscurile
19 apr 2019 / 19:00
Multe persoane consideră că dacă reușesc să se abțină mult timp atunci când simt că au nevoie să urineze, e semn al unei bune sănătăți a vezicii. Dar abținerea îndelungată ar putea duce la niște probleme neașteptate.
de  Angela Sabău
Abtinerea de la urinat nu este recomandată   Foto: pixabay.com

Vezica unui adult poate ţine chiar şi jumătate de litru de urină înainte să simţim nevoia de a urina. Organismul ştie care este cantitatea de urină din vezică prin intermediul micilor receptori ce transmit informaţii către creier.

Din fericire, majoritatea persoanelor au control asupra vezicii, aşadar atunci când simţim nevoia să urinăm fie mergem la baie, ori alegem să ne abţinem. Ce se întâmplă, însă, în organism atunci când alegem să ne abţinem?

Abținerea îndelugată poate slăbi mușcii vezicii

Conform Science Alert, atunci când decidem să ne abţinem din urinat, sfincterul cilindric din vezică se închide pentru a nu permite urinei să ajungă în uretră. Aceşti mici muşchi îşi fac foarte bine treaba, până când abţinerea devine un obicei constant, de exemplu în călătorii lungi, de mai multe ori pe săptămână. „Dacă îți faci un obicei din asta, s-ar putea să îți afecteze sănătatea serios, pe teremn lung, inclusiv un risc major de infecți urinare.

Abţinerea constantă poate slăbi muşchii vezicii urinare ce poate duce la retenţia urinară, o afecţiune în care capacitatea de golire completă a acesteia este împiedicată. Aceast lucru produce o senzaţie constantă de urinare”, arată sursa citată.

În cazul abţinerii îndelungate primul efect este că vezica nu mai poate fi controlată. Un alt efect al abţinerii îndelungate este reprezentat de apariţia infecţiilor urinare. Explicaia este aceea că bacteriile przente în urină, fiind menținute mai mult timp în vezică, au timp să se dezvolte, ducând la apariția infecțiilor.

 

 

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?