Ablație de fibrilație atrială de la Spitalul Militar Central. Totul despre procedura în premieră

Operație
O procedură medicală numită ablație de fibrilație atrială s-a efectuat în premieră la Spitalul Militar Central din București.

Ablație, fibrilație atrială. Reprezentanții Spitalului Militar Central din București anunță pe Facebook că joi, 20 februarie, o pacientă în vârstă de 69 de ani a fost supusă unei proceduri medicale numite ablație de fibrilație atrială. Intervenția s-a realizat în Compartimentul de Electrofiziologie și Implant Pacemaker al Centrului de Boli Cardiovasculare din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”.

”Procedura a fost efectuată de maiorul dr. Vasile Iliese și a fost posibilă datorită dotării cu aparate de ultimă generație. Pentru puncția transseptală s-a folosit sistemul de ecografie intracardiacă. Ablația cu cateter reprezintă o metodă de tratament minim invazivă, utilizată pentru diferite tahiaritmii (ritmuri rapide și anormale ale inimii). Trebuie menționat că, în general, aritmiile necesită tratament medicamentos cronic, de aceea, ablația fibrilatiei atriale poate fi o metodă terapeutică optimă atunci când acest lucru este posibil de realizat”, explică medicii Spitalului Militar Central pe Facebook.

Potrivit acestora, tehnica ablației de fibrilație atrială implică distrugerea celulelor cardiace anormale, responsabile de generarea aritmiilor, utilizând catetere (tuburi subțiri, lungi, flexibile) introduse prin abord venos, până la nivelul inimii unde, după identificarea zonei anormale, vor elibera energie cu producerea de mici leziuni.

Intervenția aceasta se realizează cu anestezie generală, explică doctorii de la Spitalul Militar, durează undeva între 60 și 120 de minute.

”Fibrilația atrială este cea mai frecventă aritmie cardiacă (ritm anormal al inimii). Ea se caracterizează printr-o activitate electrică atrială rapidă, haotică. În fibrilația atrială semnale electrice anormale determină camerele superioare ale inimii, numite atrii, să fibrileze. Fibrilația atrială crește riscul de a face un accident vascular cerebral (AVC) pentru că sângele stagnează în urechiușa atriului stâng unde se transformă în cheaguri”, se mai precizează în postare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel