Academician Victor Voicu: Ne aflăm într-o criză atipică. Problema într-o astfel de situație este să reduci la minim sacrificiile
29 iul, 12:48
Acad. prof. Dr. Victor Voicu, președintele Secției Medicale a Academiei Române, invitat în ediția specială a emisiunii Academia de Sănătate, a vorbit despre criza generată de pandemia de COVID-19. 
de  Georgiana Ioniță
Acad. Prof. Dr. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei România și președinte al Secției de Medicină, Foto: Facebook/Academia Română
EXCLUSIV

În ediția din această săptămână, a emisiunii Academia de Sănătate, reprezentanți de marcă ai lumii academice medicale au participat la o dezbatere on-line, prilejuită de lansarea volumului „Pandemia Covid-19 în România” al Academiei Române. 

 

Academicianul Prof. Dr. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei România și președinte al Secției de Medicină, spune că avem de-aface cu o criză atipică, gravă, care a îngenunghiat lumea din mai multe puncte de vedere. 

 

"Ne aflăm într-o criză, o criză destul de atipică, o criză biologică, generată de un agent virotic de mare agresivitate, de mare virulență. În contextul unei pandemii, care a cam îngenunchiat lumea, ridicând mari probleme, de ordin medical, economic, social, psihologic, comportamental, etc, care ne îngrijorează, evident. Suntem în secolul XXI și noi credeam, așa speram, că știința mondială nu se va mai confrunta cu astfel de pandemii, cu acest tip de crize biologice. Deși, literatura științifică evidențiază faptul că această neșansă, a unor agresiuni de acest tip, că sunt naturale sau de alt tip,  sunt totuși posibile aceste crize epidemice, din foarte multe motive. Deci ne aflăm într-o criză epidemică, o criză atipică, în fața unei confruntări cu o agresiune neconvențională, care în linia întâia este asigurată de medicina românească, de personalul medical, de doctori și personalul auxiliar, de sistemul public de sănătate românesc, conducerea Ministerului Sănătății, care, după părerea mea, se străduie remarcabil, cu eforturi greu de bănuit", a explicat academicianul. 


De asemenea, academicianul subliniază faptul că pentru a face față unei crize, trebuie să te pregătești dinainte.


"Aș vrea să subliniez că statul român trebuie să înțeleagă că pentru o criză te pregătești dinainte. Cine și-a imaginat că agenți de tip chimic, că sunt accidentali sau voluntari, chimici, biologici, nucleari sau radiologici, nu mai ne întâlnim cu ei, e o mare eroare, total nerealistă, care pune în pericol, în situația de criză, care e necontrolabilă dacă nu ești pregătit. Problema într-o astfel de situație este să reduci la minim sacrificiile, pierderile umane și materiale. Dar în primul rând pierderile umane", a subliniat acesta. 

 

VIDEO

 

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?