ACIDUM GADOBENICUM  - prospect

Foto: Pixabay
ACIDUM GADOBENICUM  - prospect. Acţiune: Substanţă de contrast paramagnetică utilizată în diagnosticul ficatului şi a sistemului nervos central (SNC) prin rezonanţă magnetică. 

ACIDUM GADOBENICUM  - prospect

Denumira comercială: MULTIHANCE

Prezentare: Soluție injectabilă 

Indicații: Decelarea leziunilor focalizate hepatice la pacienţii cunoscuţi sau suspecţi de cancer hepatic primar (ex. carcinom hepatocelular) sau cu metastaze. Examen MR al SNC sau al coloanei vertebrale, unde îmbunătăţeşte decelarea leziunilor şi furnizează informaţii suplimentare faţă de cele obţinute prin examen MR fără substanţă de contrast. 

Contraindicații: Hipersensibilitate la oricare din substanţele conţinute sau la unul din compuşii chelataţi ai gadoliniumului. insuficiență renală (IR) (clearance-ul creatininei < 30 ml/min). Sarcină. 

Atenție!: Pacienţi < 18 ani. Pacienţii recunoscuţi cu reacţii alergice sau cu hipersensibilitate trebuie ţinuţi sub observaţie strictă în timpul şi după examinare. Precauţie la pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare. În timpul examenului, după administrare, pot fi eliberate mici cantităţi de alcool benzilic (< 0,2%) de către substanţa activă - gadobenat de dimeglumină. De aceea, acidul gadobenic nu trebuie administrat la pacienţii cu sensibilitate cunoscută la alcool benzilic. 

Reacții adverse: Mai frecvente: hipertensiune, alterarea sensibilităţii la locul injectării, tahicardie, cefalee, greaţă, vomă, prurit, diaree, uscăciunea gurii, vasodilataţie, erupţii cutanate, ameţeli, dureri abdominale, tremor, hipotensiune, dureri abdominale, aritmie, alterări ale gustului, edeme locale. Posibile reacţii anafilactice (dispnee sau spasm laringeal) dar de intensitate moderată. Valori anormale ale probelor de laborator cum ar fi albuminurie, leucocitoză, glicozurie, reducerea concentraţiei fierului total din sânge şi o creştere a nivelului transaminazelor, fosfatazei alcaline, creatininei serice şi fierului seric au fost semnalate după administrarea de acid gadobenic, la mai puţin de 1% din cazuri, mai ales la pacienţii cu disfuncţie hepatică anterioară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel