ACIDUM PAMIDRONICUM - prospect

Soluție perfuzabilă. Foto: Pexels
ACIDUM PAMIDRONICUM - prospect. Acţiune: Bifosfonat, analog al pirofosfatului, inhibitor puternic al resorbţiei osoase mediate de osteoclaste.

ACIDUM PAMIDRONICUM - prospect

Denumirea comercială: AREDIA, PAMIDRONAT TORREX,

Prezentare: Liofilizat pentru soluție perfuzabilă, concentrat pentru soluie perfuzabilă 

Indicații: Metastaze osoase, predominant osteolitice, mielom multiplu, tumori care induc hipercalcemie, boala Paget osoasă. 

Contraindiații: Hipersensibilitate la pamidronat disodic sau alţi bifosfonaţi. 

Atenție!: Nu se administrează în bolus (poate determina tulburări locale importante). Se impune monitorizarea electroliţilor serici (calciu, fosfat) înaintea începerii tratamentului. Funcţia renală trebuie evaluată periodic. Pacienţilor cu boală Paget osoasă aflaţi sub tratament cu pamidronat disodic trebuie să li se administreze calciu oral sau vitamină D pentru diminuarea riscului hipocalcemiei. Nu există date clinice privind administrarea pamidronatului disodic la copii. Sarcină și alăptare: Nu se administrează în sarcină şi nici pacientelor care alăptează. Efecte asupra capacității de a consice autovehicule și de a folosi utilaje: Existând posibilitatea apariţiei somnolenţei şi/sau ameţelii la pacienţii trataţi cu pamidronat disodic, aceştia trebuie preveniţi în privinţa conducerii autovehiculelor sau angrenării în activităţi care necesită o atenţie crescută. 

Reacții adverse: Frecvent hipocalcemie asimptomatică, febră (o creştere cu 1-2°C), întâlnite în primele 48 de ore de la administrare. Febra dispare spontan şi nu necesită tratament, iar hipocalcemia simptomatică este foarte rară. Mai frecvente: Durere, indurare, flebită, tromboflebită, la locul de administrare, durere osoasă tranzitorie, artralgii, mialgii, durere generalizată, greaţă, vărsături, cefalee, somnolenţă, limfocitopenie, hipocalcemie, hipofosfatemie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel