Activitatea fizică după un atac de cord poate scădea riscul de deces cu 30%

Un nou studiu arată că exercițiile fizice practicate cu regularitate după un atac de cord scad riscul de deces.  

Activitatea fizică este, de asemenea, în siguranță pentru majoritatea oamenilor, cu beneficii văzute chiar și după mersul rapid doar 30 de minute pe zi, notează Healthline.

„Acest studiu oferă dovezi suplimentare că activitatea fizică regulată - cum ar fi un program structurat de reabilitare cardiacă - este o parte cheie a menținerii stării de sănătate după recuperarea de la un eveniment acut [cum ar fi un atac de cord], a spus dr. M. Wesley Milks, medic director al reabilitării cardiace de la Ohio State University Medical Center Wexner, din Columbus, Ohio, care nu a fost implicat în studiu.

Exercițiul funcționează după atacul de cord

În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea Harvard au examinat datele despre peste 1.500 de bărbați care au supraviețuit unui atac de cord. Barbatii au fost urmariti timp de aproximativ 14 ani ca parte a Harvard Health Professionals Follow-Up Study.

Cercetătorii au descoperit că bărbații care și-au crescut activitatea fizică de la un nivel scăzut înainte de un atac de cord la un nivel înalt ulterior au avut cu 27% mai puține șanse să moară din orice cauză, comparativ cu bărbații care au rămas la un nivel scăzut.

Acest lucru a fost valabil doar pentru bărbații care au continuat să facă exerciții la nivel superior mai mult de câțiva ani.

„Cei care au participat la exerciții fizice la scurt timp după atacul de cord și apoi au făcut peter, nu au avut aceste beneficii de supraviețuire", a spus dr. Victoria Shin, președinte al diviziei de cardiologie din Torrance Memorial Medical Center, din Torrance, California, care nu a fost implicat în studiu.

Cercetătorii au clasificat un „nivel ridicat" ca cel puțin 2,5 ore pe săptămână de activitate fizică moderată până la viguroasă. Acesta este minimul recomandat de Ghidul de activitate fizică pentru sursa de încredere americană.

Bărbații care au fost sportivi la nivel înalt înainte de atacul de cord și au fost capabili să reia acel nivel după aceea au beneficiat și mai mult: Aveau 39% mai puține șanse să moară din cauza oricărei cauze, comparativ cu exerciții cu nivel scăzut.

În plus, bărbații care au mers cu cel puțin o jumătate de oră pe zi după atacul de cord au avut 29% mai puține șanse să moară. Aceasta înseamnă 210 minute de mișcare pe săptămână, care depășește recomandările privind activitatea fizică.

Cât de repede au mers bărbații după atacul de cord: cu cât ritmul lor este mai rapid, cu atât riscul lor de a muri este mai mic.

Noul studiu nu a inclus femeile, deși rezultatele sunt similare cu cele efectuate anterior la femeile aflate în postmenopauză.

Cercetătorii și-au prezentat rezultatele pe 11 noiembrie la întâlnirea American Heart Association din Philadelphia. Studiul nu a fost încă publicat într-un jurnal revizuit de la egal la egal.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel