Adevărul despre îndulcitorii sintetici. Lector univ. dr. Elena Pogurschi: Cât de sănătoși în realitate

Brioșe. Foto: Pixabay
Lector univ. dr. Elena Pogurschi, consultant nutriționist, a explicat cât de sănătoși sunt îndulcitorii sintetici și cum ar trebui consumați.

„Din ce în ce mai multe persoane înteleg că alimentația sănătoasă presupune și reducerea consumului de zahăr. Poate ați decis să înlocuiți gustările dulci sau băuturile răcoritare cu versiuni fără zahăr sau dietetice. Oricare ar fi opțiunea aleasă și abordarea problemei este important să fiți informat. Numeroase studii s-au axat pe relația indulcitori – sănătate, iar rezultatele experimentelor au scos în lumina reflectoarelor probleme de sănătate asociate acestor indulcitori, motiv pentru care am listat argumetele pro și contra utilizării acestora”, arată Lector univ. dr. Elena Pogurschi, în EXCLUSIVITATE pentru Spectacola.ro. 

Ce sunt mai exact indulcitorii? 

„Termenul „îndulcitori” se referă la diferite substanțe naturale sau de sinteză chimică, utilizate în industria alimentară pentru puterea lor de îndulcire extrem de ridicată și valoarea calorică redusă. Indulcitorii naturali sunt considerați cei nutritivi. În această categorie distingem îndulcitori calorici (glucoza, fructoza, sucroza, mierea, siropul de arațar) si indulcitorii mai puțin calorici, respectiv alcoolii zahărului (poliolii), cei din urmă caracterizându-se printr-o putere de îndulcire egală cu cea a zahărului si o caloricitate redusă la jumătate. Inducitorii artificiali sunt cei non calorici cu o putere de îndulcire extrem de mare comparativ cu cea a zahărului. Pe piața găsim o gamă extrem de largă de îndulcitori sintetici (artificiali), inglobați sau nu în produse cum ar fi: băuturile light, guma de mestecat, prăjituri, gemuri, bomboane, jeleuri, înghețata, produse de patiserie, proaspete sau congelate. Pentru a ne face o idee haideți să analizăm puterea de îndulcire a acestora, comparată cu puterea zahărului”, arată expertul. 

Care dintre îndulcitorii sintetici sunt mai buni pentru sănătate, aflați de spectacola.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel