Adriana Cotel, demisă de la șefia Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Adriana Cotel
De săptămâna trecută de când a început furtuna în partidul de guvernământ, după încarcerarea lui Liviu Dragnea, s-a zvonit că vor fi demise mai multe persoane cheie din Sănătate. Primul cap care cade este cel al Adrianei Cotel, președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, despre care presa susținea că ar fi protejata lui Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă. Acesta din urmă a demisionat în această dimineață, iar decizia sa a fost publicată și ea în Monitorul Oficial!

Adriana Cotel a apărut, din neant, direct într-o funcție cheie, anul trecut. Pe 31 octombrie 2018, psiholoaga care la început a refuzat luni bune să-și publice declarația de avere și CV-ul, a fost propulsată direct ca șef la Agenția Națională a Medicamentului, instituția care girează orice înseamnă medicament și dispozitiv medical în România.

Presa semnala chiar de atunci că ea este apropiata lui Darius Vâlcov (vezi AICI) și că acesta ar fi fost motivul pentru care a primit o funcție atât de importantă.

Dintr-un post înalt, în vârful piramidei

Dar nu a stat mult în scaunul de la ANMDM. Pentru că aproape trei luni mai târziu, pe 25 ianuarie 2019, Adriana Cotel era propulsată într-un și mai important scaun din Sănătatea românească: acela de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate are în subordine 42 de case județene (inclusiv cea a Municipiului București) gestionează, printre altele, tot ce însemană cardul național de sănătate și, mai ales, Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), cel din care se plătesc toate serviciile medicale din spitale, clinici, institute și cabinete medicale, toate medicamentele, tratamentele, operațiile și consultațiile pentru românii asigurați și neasigurați.

Adriana Cotel este, potrivit CV-ului publicat până la urmă pe pagina CNAS, născută la Craiova în 1983 și a terminat Facultatea de Psihologie din Pitești și Facultatea de Management Financiar Contabil Craiova (de la Universitatea Spiru Haret).

Are 36 de ani și este asistent universitar doctorant la Universitatea din Pitești, Facultatea de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie. Din 2015 până în 2018 a deținut postul de director zonal la compania farmaceutică Alvogen România, iar înainte de asta fusese timp de patru ani reprezentant medical oncologie pentru o altă companie farmaceutică, Teva Pharmaceuticals. A mai lucrat pentru companiile farmaceutice Sandoz Pharma Sevicies, Ozone Laboratories, Montero SRL și Pharma Plus.

Potrivit declarației de avere depusă pe site-ul CNAS, Adriana Cotel nu deține pe numele ei nimic: niciun teren, nicio casă, niciun apartament, nici bijuterii, nici active financiare, nu e măritată și nici n-are copii, iar veniturile sale salariale au însumat, anul trecut, 89.723 de lei. Undeva aproape de 20.000 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel