Afecțiunile dermatologice, cum se asociază cu tulburările mintale

Piele
Afecțiunile dermatologice sunt asociate cu tulburări mintale, arată un nou studiu. Cercetătorii cred că afecțiunile pielii produc mâncărime, care duce la tulburări mintale.

Mâncărimea cronică a pielii dată de afecțiuni dermatologice este asociată cu afecțiuni psihice, spun cercetătorii. În timp ce natura acestei legături a condițiilor precum eczema și psoriazisul a fost investigată înainte, oamenii de știință spun că abia începem să înțelegem cum se intersectează tulburările pielii, problemele de sănătate mintală și calitatea vieții.

"Există deja studii care demonstrează o corelație între mâncărime și probleme de sănătate mintală în general, și în tulburări specifice pielii, dar lipsește un studiu în secțiune transversală pentru bolile cronice ale pielii", spune dermatologul Florence J. Dalgard de la Lund Universitatea din Suedia. 

Pentru a ajuta la completarea acestei lipse, Dalgard și echipa sa au analizat datele colectate de la mii de pacienți dermatologici cu probleme de piele în 13 țări europene, inclusiv Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și altele.

În total, peste 3.500 de pacienți cu diferite boli de piele care au luat parte la studiu au fost supuși examinărilor fizice și au completat un chestionar care a pus întrebări cu privire la fondul lor socio-economic și experiențe cu mâncărimea pielii, măsurând, de asemenea, simptomele de depresie, anxietate și ideea suicidului.

Peste 1.300 de persoane fără afecțiuni ale pielii au acționat ca un grup de control, auto-raportând aceleași informații.

Depresia, anxietatea, printre efecte

Când echipa de cercetare a analizat răspunsurile au găsit o serie de asociații între afecțiunile pielii, mâncărimi, tulburări de dispoziție și calitatea vieții.

La pacienții cu afecțiuni ale pielii care au raportat mâncărime, prevalența depresiei a fost de 14,1%. Aceasta a scăzut la 5,7 la sută la pacienții care nu au mâncărime a pielii.

Persoanele din grupul de control fără tulburări de piele care au raportat mâncărime au avut, de asemenea, aproximativ 6% la depresie - în timp ce doar 3,2% în membrii grupului de control care nu au avut mâncărime au raportat depresie. 

Anxietatea a prezentat un model similar, prezentând 21,4% dintre pacienții cu afecțiuni ale pielii și mâncărime și a scăzut la 12,3% la pacienții fără mâncărime, în timp ce aproximativ 8% dintre cei din grupul de control au raportat anxietate.

Prevalența ideei suicidare a fost mai mare la pacienții cu mâncărime (15,7%) decât la pacienții fără mâncărime (9,1%); în mod similar, a fost mai mare la cei din grupul de control cu mâncărime (18,6%) decât la cei din același grup, dar fără mâncărime (8,6%).

Pacienții cu mâncărime au raportat în continuare că au avut mai multe evenimente negative în viață decât pacienții fără mâncărime (38,2% comparativ cu 32,4%), iar pacienții care au prezentat mâncărime au avut, de asemenea, probabilitatea de a avea mai multe probleme financiare.

În timp ce echipa recunoaște că datele lor nu pot dovedi nimic despre cauzalitate într-un fel sau altul (și susțin că suferința de sănătate mintală ar putea induce mâncărime într-un anumit grad), ei sugerează că este mult mai probabil ca bolile de piele să fie cauza mâncărimii, care apoi duce la efecte asupra sănătății mintale.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel