Alergie alimentară sau sensibilitate la un aliment: diferența este crucială

Arahidele
Provocările (sau încercările) alimentare orale (OFC) sunt standardul de aur pentru alergologi atunci când diagnostichează o alergie alimentară. Adică persoanelor testate li se administrează o doză foarte mică de alimente pe cale orală, sub supravegherea unui alergolog pentru a testa o reacție severă.

Alergia se diagnostichează prin metoda binecunoscută a testelor la diferiți alergeni. Cercetătorii americani arată că o alergie alimentară este mai eficient diagnosticată prin așa-numita „provocare (sau încercare) alimentară orală”, adică administrarea unei doze mici din alimentul bănuit ca alergen, pentru a se stabili dacă e vorba doar de o sensibilitate (care poate fi depășită prin expunerea prelungită, dând astfel posibilitatea organsimului să dezvolte rezistență la alergen), sau dacă e vorba chiar de o alergie.

Un caz interesant din punct de vedere medical prezentate la American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) Annual Scientific Meeting din Houston aduce informații noi despre beneficiile provocărior alimentare orale atunci când diagnostichează alergii alimentare.

OFC, cea mai bună în diagnosticarea alergiei la arahide

Acest caz a implicat un băiat de 17 luni cu dermatită atopică (eczemă) și ceea ce se credea a fi alergie la arahide bazată pe un test de piele și un test de sânge. Băiatul avea două erupții anterioare mici pe gură după ce a mâncat arahide.

 „Nu eram convinși că era alergic la arahide, deși, în timp ce înțepăturile anterioare ale pielii și testarea sângelui sugerau că este sensibil la arahide, nu a avut niciodată o reacție alergică convingătoare”, spune alergologul Katherine Tison, membru ACAAI și autor principal al studiului.

"Am efectuat o provocare alimentară orală, iar el a făcut o mică erupție pe față, care s-a rezolvat. Acest lucru a arătat că este sensibil la arahide, dar nu alergic. Cazul arată că pentru a determina dacă un copil este cu adevărat alergic, trebuie utilziată o provocare alimentară orală, mai ales înainte de a începe tratamentul imunoterapiei orale, care a fost propus pentru acest copil. O sensibilitate prezentată printr-o înțepătură a pielii sau un test de sânge nu este suficientă pentru a diagnostica o alergie alimentară".

În urma acestor metode de testare de succes, alergologii nu au recomandat tratament, ci au încurajat părinții să înceapă să-i ofere copilului produse de arahide în doze mici, de trei ori pe săptămână, pentru a-și menține toleranța la arahide.

Eliminarea alimentelor dintr-o dietă a copilului pentru îmbunătățirea eczemei poate duce la o alergie alimentară ulterioară.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel