Alertă: trei tipuri de măști, neconforme. Atenție la ce cumpărați!

Maștile de protecție
Atenție la ce cumpărați, alte trei tipuri de măști au fost identificate ca neconforme. Până acum 56 de tipuri de măști au fost găsite neconforme.

InfoCons revine cu o nouă alertă emisă prin Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare și periculoase, pentru încă trei noi tipuri de măști de protecție neconforme, care se adaugă la cele șapte alerte transmise anterior. 
Prima alertă a fost transmisă în data de 28 aprilie 2020 pentru patru tipuri de măști, o alta în 9 mai pentru alte șapte noi tipuri de măști, în 22 mai pentru alte șase noi tipuri de măști, în 29 mai pentru alte 15 tipuri de măști, apoi în data de 05 iunie pentru alte șapte tipuri de măști și în 19 iunie pentru alte două tipuri de măști. Cea de-a șaptea alertă a fost emisă în 26 iunie, astfel, cifra tipurilor de măști de protecție neconforme ajunge la 56.

Primul tip de măști neconforme din ultima alertă sunt marca PLOW, denumirea Folding KN95 mask, fabricate la 2020-02-21 în China. Potrivit InfoCons, tipul de risc pe care îl prezintă este din categoria „Riscuri pentru sănătate/altele”. „Capacitatea totală de filtrare a măștii este insuficientă (valoare medie măsurată ≤91%). În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție, în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare. Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție”, se arată în informarea transmisă. De asemenea, importatorului i se impune să marcheze produsul cu avertismentul corespunzător privind riscurile.

La al doilea tip de măști nu este cunoscută marca, sunt denumite „Disposable Face Mask” și sunt produse la data de 2020-03-05, în China și prezintă „Riscuri pentru sănătate/altele”. „Retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată ≤94%), iar masca nu se adaptează corespunzător la față. În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție. Măsuri dispuse de autoritățile publice (către: Importator): Marcarea produsului cu avertismente corespunzătoare privind riscurile”, se mai arată în informare. 
Descrierea arată că este „o mască de filtrare respiratorie de protecție albastră care se confundă cu mască din categoria KN95, care corespunde fFP2 în conformitate cu standardul EN 149. Descrierea ambalajului: Produsul este comercializat sub un blister transparent care conține 40 unități”, se mai arată în informarea InfoCons.

Al treilea tip de măști din ultima alertă se referă la măști marca Weimeng, denumite KN95 Folding Protective Mask, produse la 20.04.2020, în China, cu același „Risc pentru sănătate/altele”. „Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor, dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată de un organism european relevant. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele privind sănătatea și siguranța și să nu fie protejat în mod corespunzător atunci când este combinat cu măsuri suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție. Ca măsuri dispuse de autoritățile publice către importator, importul a fost respins la frontieră”, se mai arată în informarea InfoCons.

Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise. Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate în baza Legii nr. 55/2020, art.65, lit.H, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel