Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: Lumea nu înțelege ce este sănătatea publică. Sistemul public de sănătate ar putea dispărea

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie  FOTO: DC Media Group
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, totodată preşedintele Societăţii de Microbiologie, a afirmat la dezbaterea Health România, organizată de DC Media Group, că sistemul de sănătate publică ar putea dispărea.

Alexandru Rafila, sănătate. Unul dintre inițiatorii legii vaccinării, Alexandru Rafila este reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, şeful Departamentului de Microbiologie din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Bucureşti, totodată preşedintele Societăţii de Microbiologie.

"Există o disoluție a sistemului de sănătate în România pentru că sistemul de sănătate în România cum l-am lăsat în 2004 și cum l-am găsit în 2012, când am revenit în zona administrativă, era la o foarte mare diferență. Sistemul de sănătate publică va dispărea din România dintr-un motiv foarte simplu: nu se va mai angaja nimeni, un medic, în sistemul de sănătate ca funcționar public cu 4.000 de lei în mână în măsura în care el, ca medic, este plătit cu 10.000-12.000 de lei în altă parte. Dacă nu o să facem ceva și o să descentralizăm sistemul de sănătate publică, cum am auzit că se intenționează, el va dispărea. Sănătatea publică nu este o problemă județeană, e una regională, națională și transfrontalieră", a declarat Alexadru Rafila la dezbaterea Health România, organizată de DC Media Group.

Alexandru Rafila, sănătate: ce e sistemul medical

Potrivit acestuia, interesul UE în domeniul sănătății nu este legat de asistența medicală din statele membre, ci de interesul bazat pe sănătatea publică.

"Lumea nu prea înțelege ce este sănătatea publică – crede că e vorba de accesul pacienților la servicii de sănătate publică, dar sănătatea publică nu este asta. Sănătatea publică este sistemul care reușește pe termen mediu să scadă costurile privind îngrijirile medicale prin reducerea factorilor de risc, prin vaccinare (...) și este important să-l întărim, nu să-l desființăm în momentul de față dacă ne dorim să avem sustenabilitatea de care am discutat", mai precizează Rafila.

Alexandru Rafila, sănătate: "pactul ăsta pe sănătate este esențial"

În opinia acestuia, ministrul Finanțelor are "o viziune detașată de sistem", privește "de sus lucrurile” și îl felicită pentru asta. 

"Noi ce ne dorim până la urmă? Două lucruri: accesul la servicii de sănătate și la medicamente pentru populația acestei țări și din punctul nostru de vedere – sustenabilitatea sistemului de sănătate pentru că noi nu prea am discutat de sustenabilitatea sistemului de sănătate. Am discutat tot timpul că mai e nevoie de resurse, de nu știu ce...

Pactul ăsta pentru sănătate este esențial, dar se întâmplă un lucru: noi o să fim în continuare bazați pe legenda meșterului Manole în care dacă o să construim ceva o să distrugem. Cred că ar trebui să facem o sesiune specială ca să o identificăm pe Ana ... ca să putem să avem într-adevăr un proiect până în anul 2030 și o să vă spun din ce cauză zic anul 2030: este ținta atât pentru Organizația Mondială a Sănătății, cât și pentru UE pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate. Și atunci trebuie să avem un program, un proiect până în anul 2030. Haideți să fim realiști și să-l facem pe 10 ani, nu pe 100", a mai afirmat Alexandru Rafila.

Forumul „HEALTH ROMÂNIA: Radiografia sistemului de sănătate în 2019" a fost organizat de trustul de presă DC Media Group. Evenimentul, care a fost transmit simultan pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale DC News, DC Business și DC Medical, i-a avut ca parteneri principali pe Abbvie și Antibiotice Iași. Alături de ei, parteneri au fost Terapia (parte a Sun Pharma Company), Rețeaua privată de Sănătate Regina Maria, Pfizer, Roche, Servier și lanțul de clinici private Sanador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel