Alunițele: când sunt periculoase și când trebuie doar să le ignori

Alunițele sunt dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii și majoritatea oamenilor au minim una sau mai multe. Uneori însă ne pot crea probleme.

Alunițele sunt foarte frecvente și majoritatea oamenilor au cel puțin una sau mai multe. Alunițele sunt concentrații de celule producătoare de pigmenți (melanocite) în piele. Persoanele cu pielea mai albă tind să aibă mai multe alunițe.
Denumirea tehnică pentru o aluniță este nevus (plural: nevi). Provine din cuvântul latin care descrie un semn de naștere.
Cauza alunițelor nu este bine înțeleasă. Se crede că este o interacțiune între factori genetici și daune solare în majoritatea cazurilor.
Alunitele apar de obicei în copilărie și adolescență și se schimbă în dimensiune și culoare pe măsură ce crești. Noi alunițe apar de obicei în momente în care nivelul hormonilor se schimbă, cum ar fi în timpul sarcinii.
Cele mai multe alunițe au mai puțin de 1/4 inch în diametru. Culoarea aluniței variază de la roz la maro închis sau negru. Ele pot fi oriunde pe corp, singure sau mai multe.
Aproape toate alunițele sunt benigne (necanceroase). Dar alunițele noi la un adult sunt mai susceptibile de a deveni canceroase decât alunițele vechi.
Dacă apare o aluniță nouă când ești mai mare sau dacă o aluniță își schimbă aspectul, ar trebui să vă adresași unui dermatolog pentru a vă asigura că nu este canceros.

Tipuri de alunițe
Există multe tipuri de alunițe, clasificate în funcție de momentul în care apar, de aspectul lor și de riscul lor de a deveni canceroase.

Alunițe congenitale

Aceste alunițe sunt numite semne de naștere și variază foarte mult în mărime, formă și culoare. Aproximativ 0,2 până la 2,1% dintre sugari se nasc cu o aluniță congenitală.
Unele semne de naștere pot fi tratate din motive cosmetice atunci când copilul este mai mare, de exemplu, de la 10 la 12 ani și mai capabil să tolereze anestezicul local. Opțiunile de tratament includ:
intervenție chirurgicala de refacere a pielii (dermabraziune)
bărbierirea (excizia) straturilor superioare ale pielii
coaja chimica pentru iluminare
ablație cu laser pentru iluminare
Risc: Alunițele congenitale mai mari prezintă un risc mai mare de a deveni maligne la vârsta adultă (4 până la 6% risc pe viață). Modificările în dimensiune, culoare, formă sau apariția durerii la un semn de naștere trebuie evaluate de un medic.

Alunițe dobândite (numite și alunițe comune)
Alunițele dobândite sunt cele care apar pe piele ulterior, nu ne naștem cu ele. Sunt, de asemenea, cunoscute ca alunițe comune. Ele pot apărea oriunde pe piele.
Persoanele cu pielea mai albă pot avea în mod normal între 10 și 40 dintre aceste alunițe.

Alunițele comune sunt de obicei:
rotunde sau ovale
plate sau ușor ridicate sau uneori în formă de cupolă
netede sau aspre
o culoare (cafeniu, maro, negru, roșu, roz, albastru sau de culoare piele)
rămân neschimbate
sunt mici (pot avea 2 mm sau chiar mai puțin)
poate avea fire de par

Dacă aveți pielea mai închisă sau părul întunecat, alunițele pot fi mai întunecate decât cele ale persoanelor cu o piele mai deschisă.
Risc: Dacă aveți mai mult de 50 de alunițe comune, aveți un risc mai mare de cancer de piele. Dar este rar ca o aluniță obișnuită să devină canceroasă.

Alunițe atipice (numite și nevi displazici)
Alunițele atipice pot apărea oriunde pe corp. Alunitele atipice sunt adesea pe trunchi, dar le puteți face și pe gât, cap sau scalp. Rareori apar pe față.

Alunițele benigne atipice pot avea unele dintre aceleași caracteristici ca și melanomul (un tip de cancer de piele). Deci, este important să faceți controale regulate ale pielii și să monitorizați orice modificare a alunițelor.
Alunițele atipice au potențialul de a deveni canceroase. Dar se estimează că doar 1 din 10.000 de alunițe tipice se transformă în cancer.

În general, alunițele atipice sunt:
cu formă neregulată, cu margini inegale
de culoare variată: amestecuri de bronz, maro, roșu și roz
cu aspect de pietricele în textură
mai mari de 6 milimetri sau chiar mai mult
mai frecvente la persoanele cu piele de culoare obișnuită
mai frecvent la persoanele care se expun mult la soare

Risc: este un risc mai mare de a face melanom dacă aveți:
patru sau mai multe alunițe atipice
o rudă de sânge care avea melanom
anterior a avut melanom

Dacă membrii familiei dvs. au o mulțime de alunițe atipice, este posibil să aveți sindrom melanom multiplu atipic familial (FAMMM). Riscul de melanom este de 17,3 ori mai mare decât persoanele care nu au sindromul FAMMM.

Cauzele noilor alunițe
Cauza unei noi alunițe care apare la vârsta adultă nu este bine înțeleasă. Alunitele noi pot fi benigne sau pot fi canceroase. Cauzele melanomului sunt bine studiate, dar există puține cercetări în ceea ce privește cauzele alunițelor benigne.
Probabil sunt implicate mutații genetice. Un studiu de cercetare din 2015 a raportat că mutațiile genetice ale genei BRAF erau prezente în 78% din cazurile alunițelor benigne dobândite.
Se știe că mutațiile BRAF sunt implicate în melanom. Dar procesele moleculare implicate în transformarea unei alunițe benigne în alunițe canceroase nu sunt încă cunoscute.
Se știe că interacțiunea luminii ultraviolete (UV), atât naturale, cât și artificiale, cu ADN-ul provoacă leziuni genetice care pot duce la dezvoltarea melanomului și a altor tipuri de cancer de piele. Expunerea la soare poate apărea în timpul copilăriei sau la vârsta adultă tânără și numai mult mai târziu poate duce la cancer de piele.

Motivele pentru care ați putea avea o nouă aluniță includ:
creșterea vârstei
piele deschisă și păr deschis la culoare sau roșu
istoricul familial al alunițelor atipice
răspuns la medicamente care vă suprima sistemul imunitar
răspuns la alte medicamente, cum ar fi unele antibiotice, hormoni sau antidepresive
mutații genetice
arsuri solare, expunerea la soare sau utilizarea salonului de bronzat
Alunitele noi sunt mai susceptibile de a deveni canceroase. O revizuire din 2017 a studiilor de caz a constatat că 70,9% din melanoame au apărut dintr-o nouă aluniță. Dacă sunteți un adult cu o aluniță nouă, este important să fie verificate de către medicul dumneavoastră sau de la un dermatolog.

Când să vedeți un medic
Alunițele care apar la vârsta adultă trebuie întotdeauna verificate de un medic. Se recomandă ca persoanele să efectueze anual o verificare a pielii de către un dermatolog. Dacă sunteți expus riscului de melanom, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o verificare a pielii la fiecare șase luni.
Vestea bună este că depistarea timpurie a melanomului duce la beneficii semnificative de supraviețuire. Rata de supraviețuire pe 10 ani a melanomului care este detectată devreme este de 93%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel