Ana Măiță, președinte „Mame pentru mame”: în anul 2019 putem preveni cancerul de col uterin

Ana Măiță
Ana Măiță, președinte al Asociației „Mame pentru Mame”, a ales să se vaccineze contra virusului HPV. Ea a făcut și o delarație cu această ocazie, transmițând un mesaj optimist.

Ana Măiță, președinte al Asociației „Mame pentru Mame”, a făcut publice câteva fotografii în care apare în cabinetul medicului, unde i se administrează vaccinul anti HPV (Human Papiloma Virus). De asemenea, ea a vorbit despre motivele care au făcut-o să se vaccineze contra acestui virus, cunoscut ca fiind responsabil de cancerul de col uterin. „M-am vaccinat azi cu prima doză de vaccin anti-HPV și cred că acesta este mesajul meu de optimism pentru toate femeile de până în 45 de ani: în anul 2019 putem preveni cancerul de col uterin, un cancer urât, care dă foarte târziu simptome și care, așa cum spuneam, poate fi prevenit acum chiar dacă administrăm vaccinul mai târziu, la o vârstă adultă”, a arătat ea.

Statisticile arată că țări precum Statele Unite ale Americii sau Canada sunt al un pas de eradicarea acestei afecțiuni, după ce în urmă cu aroape 20 de ani a început campania de vaccinare a adolescentelor. Marea Britanie va începe un program de vaccinare și a băieților, deoarece este cunoscut faptul că ei pot fi purtători ai virusului, care poate produce și la ei cancer orofaringian.

Vaccinul se găsește în farmacii și este acum accesibil, mai arată Ana Măiță.  Ea a precizat că nu face reclamă niciunui produs. „Am făcut acest vaccin în ciuda criticilor și speculațiilor într-un gest public care nu face parte din nicio campanie de produs pentru că vreau ca mamele din România să reflecteze la dreptul fiicelor lor la o viață bună și fără boală – le îndemn să solicite medicilor de familie vaccinarea gratuită.

Mai vreau ca adulții care își permit să cumpere vaccinul să investească în sănătatea lor, chiar dacă vor renunța poate la o vacanță sau la o rochie spectaculoasă de mireasă și să aibă încredere în efectele benefice ale acestuia.

Mai vreau, de asemenea, să știți că vaccinarea este sigură și că poate proteja de boli grave care pot cauza moartea”, a mai arătat ea, continuând, apoi, că îi va vaccina și pe cei doi băieți ai ei.

HPV, responsabil de cancerul de col uterin

Infecția cu virusul HPV este frecventă. Cifrele arată că 8 din 10 persoane active sexual vor contracta, la un moment dat, cel puțin un tip de HPV.

HPV a fost clasificat de Asociația Americană de Cercetare a Cancerului drept al doilea agent patogen care cauzează cancer, provocând 30% din cancerele noi atribuibile unei infecții la nivel mondial.

În România, în fiecare an, sunt înregistrate peste 4.000 de cazuri de cancer de col uterin, 53 de cazuri de cancer vulvar, 55 de cancer vaginal, 133 de cazuri de cancer anal atât la femei, cât și la bărbați, 38 de cazuri de cancer penian și 256 de cazuri de cancer orofaringian atât la femei, cât și la bărbați. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel