Andrei Baciu, ce se întâmplă cu prețul medicamentelor de la 1 aprilie. Modificări

Andrei Baciu. Foto: Facebook
EXCLUSIV
Invitat la DC News și DC Medical, secretarul de stat Andrei Baciu a spus că Ministerul Sănătății va termina până la 1 aprilie ordinul cu noile prețuri la medicamente. „În medicină se va produce o revoluție”, a spus acesta

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit, la Interviurile DC News și DC Medical, despre stadiul în care se află Ordinul care nva modifica prețurile medicamentelor. Acesta ar urma să fie ublicat și să intre în vigoare de la 1 aprilie. Dat fiind faptul că până atunci mai sunt mai puțin de trei săptămâni și în condițiile în care întreg sistemul se luptă acum cu criza dată de coronavirus, jurnalistul Val Vâlcu a pus la îndoială capacitatea Ministerului Sănătății de a corecta greșelile de referențiere semnalate deja și rezolvarea tuturor problemelor. „Cu criza coronavirus pe cap, ce facem de la 1 aprilie? Pentru că publicul larg poate nu știe, dar prețul este aprobat de stat, prețul medicamentului. El nu este stabilit de piață", a arătat Val Vâlcu.

„Aici este o discuție mai largă, pentru că există câteva elemente care se împletesc în generarea și funcționarea domeniului mai larg a politicii medicamentului. Întâi, în primul rând, așa este, a fost prorogat acel termen până la 1 aprilie. Mai mult decât atât, a fost stabilit un calendar de lucru pe care noi l-am respectat întru totul. A fost acum trei săptămâni publicată o primă variantă după care a fost un interval de aproximativ două săptămâni în care, așa cum am promis, am arătat o disponibilitate, o transparență maximă, unde a avut loc un dialog continuu pentru fiecare eroare punctuală semnalată de către cei în cauză. (...) Mare parte dintre acestea au fost corectate. (...) Mai mult decât atât, ne-a fost solicitată și o dezbatere publică, pe care am avut-o săptămâna trecută, în care, la fel, au mai fost ajustate mici chestiuni care necesitau ajustare, și acest proces de remediere a tuturor imperfecțiunilor a continuat. (...) În momentul de față suntem în grafic, termenul era de 10-15 martie de a finaliza tot ceea ce ține de Ministerul Sănătății, pentru a putea trimite varianta finală la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a respecta acest termen de 1 aprilie", a promis Andrei Baciu.

Val Vâlcu a remarcat o altă greșeală, aceea că în acest ordin sunt incluse și tratamentele din contractele cost-volum și cost-volum-rezultat, care se negociază punctual, la număr de pacienți sau la număr de pacienți vindecați, așa că teoretic n-ar avea de ce să fie incluse. Însă, Andrei Baciu spune că autoritățile încearcă prin acest ordin să stabilească niște direcții noi, astfel încât România să poată ține pasul cu dezvoltarea medicinei. 

Ordinul va cuprinde noi direcții

„Există într-adevăr aceste două tipuri de contracte, contractele cost/volum și cost/volum/rezultat, însă ce este important de menționat este următorul lucru: dezvoltarea științifică în domeniul medical, nu mai vorbim de digitalizare, nu mai vorbim de mariajul între medicină și inteligență artificială, machine learning, va duce la o creștere exponențială de descoperiri de noi soluții terapeutice, fie că vorbim de molecule, fie că vorbim de altele. (...) Medicina va arăta cu totul altfel în câțiva ani, medicina personalizată, medicina genetică, sunt chestiuni care vor revoluționa de-a dreptul medicina și vom vedea primele rezultate în următorii ani. Este important, pentru a putea aduce tot ceea ce înseamnă aceste noi dezvoltări în domeniul medical, orice sistem de sănătate trebuie să țină pasul cu aceste dezvoltări, atât în ceea ce privește chestiunile de legiferare, cadrul legal care reglementează politica medicamentului, cât și în ceea ce privește politicile de sănătate, a medicamentului, nevoile populației, dinamica populației. Mare parte din societăți cunosc o îmbătrânire a populației. Sunta specte de luat în considerare. (...) Iată criza din Italia. Tot ceea ce s-a făcut până acum, a fost bineînțeles un calendar prestabilit de care ne-am ținut punctual, milimetric, însă trebuie să facem mai mult de atât. Trebuie să oferim soluții sustenabile care să ofere atât pacienților din România, cât și tuturor celor care există în piața din România, o predictibilitate. Și din punctul ăsta de vedere, am și anunțat, și cât de curând vor demara lucrărilor unui grup de lucru pe care l-am constituit tocmai pentru a găsi o soluție la această problemă tehnică, la politica prețului. Pentru că politica prețului cuprinde mai multe elemente", a arătat secretarul de stat Andrei Baciu.

Ce se va întâmpla cu taxa clawback și cum va face față sistemul medical românesc crizei date de noul coronavirus, află în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel