Andrei Baciu: trebuie să garantăm pacienților acces la medicamente la standarde europene

Dr Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Dr. Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a explicat în cadrul dezbaterii organizate de trustul de presă DC Media Group despre modificările ce vor fi făcute pentru accesul pacienților la medicamente. 

Dr. Andrei Baciu, invitat la dezbaterea Reforma în sănătate. Ce s-a schimbat în pandemie”, a vorbit despre prețul medicamentelor și ce ar trebui schimbat pentru ca pacienții din România să aibă acces la medicamente precum cei din alte țări europene. 
 „Legat de sistemul de preţuri al medicamentului, ştim foarte bine că există acele două paliere, clawback-ul şi baschetul de 12 ţări, care au dus la formarea sistemului de preţuri de medicamente în România, nu foarte atractive, motiv pentru care în ultimii ani s-au retras de pe piaţă peste 2.000 de medicamente, văduvind pacienţii de acces la medicamente”, a spus el.

Legat de accesul la medicație, el a arătat că: „Obiectivul nostru este acela de a crea un framework, un cadru legal juridic, financiar, care să se alinieze la standarde europene tocmai pentru a putea garanta pacienților din România acces la o medicație la standarde europene.
Din acest punct de vedere, la fel trebuie tratate lucrurile cu foarte mare seriozitate, pentru că vorbim de o schimbare de paradigmă, nu de  un simplu ordin de ministru care ar corecta eventuale imperfecțiuni punctuale”, a mai spus el.

Pentru a atinge acest obiectiv, mai spune el, „trebuie făcută o analiză foarte serioasă și gândite câteva opțiuni care să aibă foarte bine analizat și impactul financiar, accesibilitatea pacienților și să devină un cadru care să genereze sustenabilitate pentru pacienții din România.
Am creat săptămâna aceasta - și săptămâna viitoare va avea loc prima întâlnire a unui grup de lucru participativ, unde vom fi sprijiniți de către experți. Dorim să avem o abordare transparentă, și participativă, să fie implicați toți actorii sistemului de sănătate din România, tocmai pentru a genera o soluție viabilă, sustenabilă, performantă care să garanteze accesul pacienților din România la terapii moderne europene.”

 

Mai multe detalii găsiți în materialul video atașat

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel