Anevrism în vasele din stomac. Noi indicii genetice

Sânge
Cercetătorii au descoperit noi elemente genetice asociate anevrismului produs în vasele sanguine ale stomacului.

Paisprezece gene noi au fost legate de un risc crescut al unei afecțiuni adesea mortale numită anevrism de aortă abdominală. Doar 20% dintre oameni supraviețuiesc unei rupturi a unui anevrism aortic abdominal. Unul dintre autorii cercetării, Philip S. Tsao, profesor de Medicină Cardiovasculară la Școala de Medicină a Universității Stanford, SUA, spune că noile informații descoperite prin studiul lor ”pot îmbunătăți protocoalele de screening și pot ajuta la identificarea persoanelor cu risc de anevrism aortic abdominal”.

Studiul a folosit cea mai mare biobancă genetică din lume, creată în 2011 pentru a studia modul în care genele afectează sănătatea veteranilor militari americani. Cercetătorii au testat aproximativ 18 milioane de variante de secvență ADN în mai mult de 7.500 de cazuri de anevrism de aortă abdominală și 172.000 de veterani care nu aveau această afecțiune.

”Am fost surprinși că tensiunea arterială diastolică, spre deosebire de tensiunea arterială sistolică (numărul cel mai ridicat), este probabil de o semnificație mai mare în dezvoltarea anevrismului aortic abdominal”, a spus Tsao. Datele au arătat, de asemenea, că 19 din cele 24 de variante de risc genetic pentru afecțiune indicau un risc crescut de anevrisme în alte părți ale corpului. Cercetătorii au creat un „scor de risc poligenic” care a ajutat la identificarea grupurilor de persoane mai susceptibile de a dezvolta anevrisme aortice abdominale, indiferent de factorii de risc cunoscuți, cum ar fi fumatul și istoricul familial.

Autorii au declarat că raportul este limitat deoarece baza de date include în primul rând veterani de origine europeană, potrivit unui comunicat al Asociației Americane a Inimii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel