Angajații veniți din vacanță care trebuie să-și facă testul COVID. Concediu medical? Solidaritatea Sanitară dă explicații

Teste PCR
Ce faci la întoarcerea din vacanță dacă angajatorul îți cere să-ți faci testul COVID? Poți să-ți iei concediu medical pentru asta? Sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară explică:  

Deoarece durata de așteptare până când faci testul COVID și primești rezultatele „decurge dintr-o solicitare a unității, ea este parte a timpului de muncă”, deci nu poți să-ți iei/ să primești concediu medical. 

„Angajatorul poate condiția desfășurarea activității profesionale de efectuarea unui test COVID-19, însă durata de așteptare a rezultatului testului este pe seama celui care impune testul.

De principiu, testarea salariaților plecați în concediu de odihnă poate fi efectuată doar în două situații:

(1) La sfârșitul concediului de odihnă, în prima zi de prezentare la muncă. Dacă unitatea îi solicită salariatului să nu lucreze până nu are rezultatul testului atunci salariatul trebuie considerat ca aflându-se în activitate.

(2) Prin chemarea salariaților din concediu. În acest caz CO este întrerupt, salariatul fiind considerat ca aflându-se în activitate.

Pentru buna desfășurare a activității unitatea poate conveni împreună cu sindicatele afiliate la federațiile reprezentative la nivel de sector sanitar și alte forme de desfășurare a testării, acestea trebuind să fie incluse în contractele colective de muncă de la nivelul unității”, arată sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară, într-o postare pe pagina de Facebook a Federației. 

 

Arată-le colegilor tăi că nu sunt singuri urcând aici fotografiile STĂRUINȚELOR și SUFERINȚELOR tale: https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/foto-fssr/

Publicată de Federația “Solidaritatea Sanitară” din România pe Luni, 10 august 2020

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel