Angajat la Ambulanța din Oradea: Am venit să reclam că sunt incompetenți

SAJ Brăila a câștigat procesul
Doi angajați de la Ambulanța din Oradea au reclamat vineri, 2 iulie, la DNA mai multe ilegalități legate de organizarea unui concurs.

Ambulanța, Oradea. DNA Oradea a primit vineri, 2 iulie, o plângere din partea a doi angajați al Serviciului Județean de Ambulanță care acuză fraudarea concursul pentru ocuparea posturilor de director medical, director economic, director tehnic şi director de îngrijiri.

"Am venit să reclam fraudarea concursului pentru Comitetul Director de la Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Bihor, faptul că sunt incompetenţi şi nu corespund criteriilor pentru funcţiile respective. Adică nu au vechime şi nici nu au studii de specialitate. Ei sunt interimari din 2015, deşi legea prevede o perioadă de şase luni doar. Au fost plătiţi ilegal. Cu toate acestea au fost validaţi şi puşi pe funcţie, concursul fiind aranjat. Doamna ministru este în cunoştinţă de cauză, vă pot oferi probe şi nu face nimic. Din luna mai îmi promite că trimite Corpul de control”, a declarat, în faţa sediului DNA Oradea, ambulanţierul Adrian Marcon, citat de Agerpres.

Un alt cadru medical care a depus plângere este medicul doctorul Nicu Buciuman, candidat pentru postul de director medical. Acesta a afirmat: "Noi am cerut să se filmeze, dar am fost refuzaţi categoric. Cei patru candidaţi care au câştigat s-au aşezat toţi în ultima bancă şi au terminat în 10 - 20 de minute. Au fost 50 de întrebări la proba scrisă, nu aveai timp nici să le citeşti în 10 minute. Mai multe nereguli au fost. Trebuia să începem la 9,00, am început la ora 11,30. În aceeaşi zi ne-au anunţat că trebuie să susţinem şi proiectul, fără ca modificarea asta să ni se aducă la cunoştinţă".

Adrian Marcon a mai precizat că a mai depus sesizări la DNA Oradea, rămase fără vreun rezultat, motiv pentru care susține că se va adresa Inspecţiei Judiciare.

Ambulanța, Oradea: despre concurs

Pentru cele patru posturi de membri ai Comitetului Director s-a organizat, în iulie, un concurs. Acestea au fost ocupate interimar încă din 2015, deşi legea limitează interimatele la o perioadă de 6 luni. Interimarii numiți în urmă cu patru ani sunt Liviu Sabău Popa, Adrian Stângă şi Gencsi Laszlo (membri PSD). Deciziile lor de interimat s-au prelungit până anul acesta.

Concursul a debutat pe 22 iulie, cu proba scrisă şi a continuat cu prezentarea proiectului managerial şi apoi susţinerea unui interviu. La final, toţi cei trei interimari au fost declaraţi câştigători, funcţia de director economic a ocupat-o Liviu Sabău Popa, cea de director tehnic - Adrian Stângă, director de îngrijiri - Gencsi Laszlo, iar postul de director medical - Tiberiu Bondar (fost manager SAJ Bihor până în 2009, iar ulterior condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru un prejudiciu de aproximativ 300.000 lei prin contracte atribuite şi plătite ilegal, prejudiciu pe care încă îl mai plăteşte în rate).

Potrivit Agerpres, contracandidaţii interimarilor, dar şi alţi angajaţi ai SAJ au depus mai multe reclamaţii atât la managerul instituţiei, cât şi la Ministerul Sănătăţii, invocând mai multe nereguli. Acestea vizează încălcări ale legii privind lipsa vechimii la unul dintre ei, lipsa studiilor de specialitate la altul, faptul că nu s-a filmat concursul şi desfăşurarea propriu-zisă a concursului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel