ANMDMR: Cum poți trimite medicamente către cetățenii romani, aflați temporar în alte țări, în perioada pandemiei

Medicamente
Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România face clarificări privind aspectele legate de trimiterea de medicamente către persoane fizice, cetățeni romani, aflați temporar în alte țări.

"În condițiile speciale de restricționare a circulației persoanelor, impuse de pandemia COVID 19, medicamentele destinate pacienților romani, aflați temporar în alte tari, unii din ei bolnavi cronici, pot fi trimise acestora, deoarece nu fac obiectul OMS 428/12.03.2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând dispozitivele medicale şi materialele sanitare pentru a asigura prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu SARS-COV-2, a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar, precum şi a unor măsuri pentru asigurarea medicamentelor cuprinse în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed), modificat prin OMS nr. 492/24.03.2020, nefiind trimise în scop comercial, ci într-o cantitate rezonabila, adecvata tratamentului unei persoane pentru perioada imediat următoare", informează ANMDMR

Mai exact, OMS 428/2020 reglementează numai activitatea operatorilor economici autorizați de ANMDMR că producători/importatori de medicamente, distribuitori angro de medicamente.

În cazul trimiterii medicamentelor care se eliberează pe baza de prescripție medicală, către persoane fizice, cetățeni romani aflați temporar în alte state, mulți fiind pacienți cronici, medicamentele trebuie să fie însoțite de documente justificative, respectiv copie a prescripției medicale care să conțină datele de identificare ale pacientului, medicamentele prescrise și cantitățile aferente, precum și dovada privind achiziția medicamentelor din farmaciile din Romania-copie a bonului fiscal.

În cazul trimiterii medicamentelor care se pot elibera fară prescripție medicala – OTC, dovada privind achiziția este reprezentata, de asemenea, de copia bonului fiscal.

Informațiile legate de modul de eliberare a medicamentelor (cu prescripție medicala/fară prescripție medicala - OTC), precum și condițiile de păstrare sunt menționate pe ambalajul secundar al medicamentelor.

În cazul coletelor care conțin medicamente care necesita condiții speciale de păstrare/transport (2-8°C), firma de curierat trebuie să asigure respectarea acestor condiții, astfel încât medicamentele să ajungă la pacienți în condiții corespunzătoare de calitate.

"Produsele din categoria suplimentelor alimentare, nu sunt autorizate că medicamente și în consecință nu se regăsesc în Nomenclatorul medicamentelor de uz uman, publicat pe website-ul ANMDMR, acestea nefiind în sfera de atribuții și competență a instituției . Recomandarea ANMDMR este însă aceeași că la medicamente, în sensul trimiterii unei cantități adecvate utilizării de către o persoana, pentru o perioada limitata de timp, cu prezentarea bonului fiscal de achiziție", anunță ANMDMR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel