Anorexia nervoasă: mai mult decât o boală psihiatrică, arată genetica

Alimente, dietă
Genetica susține că aneorexia nervoasă, afecțiunea cu cea mai mare rată de mortalitate dintre toate bolile psihiatrice, ar avea și rădăcini metabolice.

Anorexia nervoasă, genetica. Anorexia nervoasă nu e doar o boală psihiatrică, arată un studiu internațional care a implicat peste 100 de cercetători, inițiat de Fundația Familiei Klarman Family Foundation și coordonat de cercetători de la Universitatea din Carolina de Nord (UNC) cu colaborări printre care și cea a oamenilor de știință de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.

Anorexia nervoasă, genetica: pe ce s-au axat studiile de până acum

"Până acum, accentul nostru a fost pus pe aspectele psihologice ale anorexiei nervoase cum ar fi încercarea pacienților de a slăbi. Constatările noastre ne încurajează să atragem atenția asupra rolului metabolismului pentru a înțelege de ce persoanele cu anorexie scad frecvent la greutăți periculoase, chiar și după terapie. Eșecul de a lua în considerare rolul metabolismului poate să fi contribuit la rezultatele slabe ale profesioniștilor din domeniul sănătății în tratarea acestei boli", susține Cynthia M. Bulik, directorul fondator al Centrului de Excelență al UNC pentru Tulburările de Alimentatie, profesor la Departamentul de Epidemiologie Medicală și Biostatistică de la Institutul Karolinska și profesor distins la Departamentul de Psihiatrie din cadrul Școlii de medicină al Universității Carolina de Nord, SUA.

Analizele genetice au evidențiat că anorexia nervoasă este mai mult decât o tulburare psihiatrică și că originea acestei tulburări grave pare să fie atât metabolică, cât și psihiatrică.

Anorexia nervoasă, genetica: ce este această boală

Anorexia nervoasă, se mai precizează pe site-ul Institutului suedez, constituie o boală care afectează viața și se caracterizează prin greutate corporală periculoasă, o teamă intensă de a câștiga în greutate și o lipsă de recunoaștere a gravității greutății corporale scăzute. Are cea mai mare rată de mortalitate dintre toate bolile psihiatrice, arată datele Centrului Național de Excelență pentru Tulburări de Alimentație, SUA.

Anorexia nervoasă, genetica: mii de cazuri

Pentru acest studiu, cercetătorii din mai multe țări au coroborat datele colectate de Anorexia Nervosa Genetics Initiative (ANGI) și Grupul de Lucru pentru Tulburările Alimentare din Consorțiul de Genomică Psihiatrică (PGC-ED). Adică 16.992 de cazuri de anorexie nervoasă și 55.525 controale de origine europeană din 17 țări din America de Nord, Europa, Australia și Asia.

S-a mai descoperit că baza genetică a anorexiei nervoase se suprapune cu alte tulburări psihiatrice precum: tulburarea obsesiv-compulsivă, depresia, anxietatea și schizofrenia. Se mai suprapune și cu trăsături metabolice (inclusiv glicemice), lipide (grăsime) și antropometrice (măsurarea corporală) - studiul arată că acest lucru nu se datorează efectelor genetice care influențează indicele de masă corporală.

Concluzia: anorexia nervoasă poate fi o tulburare metabolico-psihiatrică și noile cercetări ar fi bine să țină cont de ambii factori de risc.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel