Antibioticele cresc riscul apariției bolii inflamatorii intestinale

Folosirea antibioticelor, în special a celor cu un spectru mai mare de acoperire microbiană, crește riscul apariției bolii inflamatorii intestinale.

Cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska și americani de la Harvard au descoperit că utilizarea antibioticelor sporește riscul debutului unor afecțiuni precum boala inflamatorie intestinală, colita ulceroasă și boala Crohn. Prima afecțiune amintită devine din ce în ce mai întâlnită, susțin autorii studiului, în Europa, SUA și în alte zone ale lumii în curs de dezvoltare economică rapidă, salubrizare crescută, unde antibioticele sunt folosite foarte mult.

”Cred că acest lucru afirmă ceea ce mulți dintre noi au suspectat - că antibioticele, care afectează negativ comunitățile microbiene intestinale, sunt un factor de risc pentru boala intestinala inflamatorie. Cu toate acestea, în ciuda acestei rațiuni convingătoare și a prezumției aparent intuitive, nu au existat investigații la scară populațională pentru a susține această ipoteză până acum”, a declarat autorul principal, dr. Long Nguyen de la Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School, Boston, SUA, într-un comunicat al Institutului Karolinska.

Cercetătorii suedezi susțin că ”identificarea factorilor de risc pentru boala inflamatorie intestinală este importantă”, iar studiul acesta ”oferă o altă piesă a puzzle-ului și chiar mai multe motive pentru a evita utilizarea inutilă a antibioticelor”.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel