Antibioticele, de ce să nu le iei înainte de vaccinare. Cum afectează sistemul imunitar

Medicamente
Antibioticele ar putea slăbi efectul protector al vaccinului. Explicația este că se modifică microbiomul, care are un rol important în imunitate.

Microbiomul intestinal normal uman este o comunitate de microorganisme, dintre care unele pot afecta sistemul imunitar. Într-un nou studiu publicat recent, cercetătorii au descoperit că antibioticele orale, care pot ucide microorganismele intestinale, pot modifica răspunsul imun al omului la vaccinarea antigripală sezonieră.

Lucrarea a fost condusă de oameni de știință de la Universitatea Stanford și finanțată de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), parte a Institutelor Naționale de Sănătate.

Echipa de cercetare a examinat 33 de participanți adulți sănătoși la studiul lor. Un grup de 22 de voluntari a fost studiat în perioada sezonului gripal 2014-2015, iar cel de-al doilea grup cu 11 voluntari a fost studiat în sezonul gripei 2015-2016. Grupul de 22 de voluntari a avut o imunitate preexistentă ridicată la tulpinile de virus gripal conținute în vaccinul gripal sezonier 2014-2015. Grupul de 11 voluntari a avut imunitate scăzută la tulpinile antivirusului gripal sezonier 2015-2016.

Toți participanții la studiu au primit un vaccin antigripal sezonier. Jumătate dintre participanții din fiecare grup au primit, de asemenea, un curs de cinci zile a unui regim antibiotic cu spectru larg (format din neomicină, vancomicină și metronidazol) pe cale orală înainte de a primi vaccinul.

Analizând probe de scaun și ser de sânge, luate în diferite momente până la un an de la vaccinare, cercetătorii au urmărit răspunsul imun al participanților la vaccinurile antigripale, precum și diversitatea și abundența organismelor din microbiomii lor intestinali.

Rezistență mai mică la virusul gripal

După cum era de așteptat, majoritatea participanților care au primit antibiotice au prezentat un nivel redus de bacterii intestinale. În plus, printre participanții 2015-2016 care au avut o imunitate prealabilă mică la tulpinile de vaccin împotriva virusului gripal sezonier, o cură de antibiotice a împiedicat răspunsurile imune la una dintre cele trei tulpini de virus gripal din vaccin, un virus specific H1N1 A / California .

Acest lucru indică faptul că, dacă ar fi expuși la acest virus H1N1 după vaccinare, acești participanți ar fi mai puțin protejați împotriva infecției cu acea tulpină decât persoanele care nu au primit antibiotice, potrivit autorilor. Această constatare susține rezultatele cercetărilor anterioare la șoareci.

Sistemul imunitar modificat

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele care au luat antibiotice au suferit modificări ale sistemului imunitar care au favorizat o stare pro-inflamatorie, similară cu o afecțiune observată la adulții mai în vârstă care au primit vaccinuri împotriva gripei.

Cercetătorii cred că această stare pro-inflamatorie este legată de procesul prin care microbiomul reglează metabolismul acidului biliar - cu mai puține microorganisme, acest proces este perturbat.

Microbiomul se schimbă în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, iar cercetătorii sugerează că cercetările ulterioare pe aceste căi ar putea oferi idei de ce adulții în vârstă răspund diferit la vaccinarea împotriva gripei și de ce au sisteme imunitare mai slabe, în general.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel