Antidepresivele: funcționează mai bine decât placebo? Experți pro și contra

Unele antidepresive afectează viața sexuală
Eficacitatea antidepresivelor e dezbătută de ani de zile. Un studiu recent susține că prea puține dovezi arată că ele ar funcționa mai bine decât placebo.

Antidepresive, placebo. Cercetători de la Centrul Nordic Cochrane, Danemarca, susțin că actualele dovezi că antidepresivele funcționează mai bine decât placebo nu sunt suficiente și contestă, în forma unei revizuiri, un studiu publicat de medicul Andrea Cipriani în Lancet. Argumentele acestor cercetători au fost publicate în BMJ Open, informează medicalnewstoday.

Antidepresive, placebo: ce arată studiul contestat de danezi

În lucrarea doctorului Andrea Cipriani și a echipei sale, publicată în The Lancet, în februarie 2018, sunt comparate performanțele a 21 de antidepresive și a inclus 522 de studii și 116.477 de participanți. A fost cea mai mare analiză de acest gen și a urmărit să "compare și să clasifice antidepresivele pentru tratamentul acut al adulților cu tulburare depresivă majoră unipolară", ca ghid pentru medici, mai arată sursa citată.

Studiul lui Cipriani nu ar fi abordat date legat de anumite prejudecăți, susține doctorul danez Klaus Monkholm. Acesta și alți specialiști au inițiat o critică în The Lancet în septembrie 2018 subliniind o serie de probleme.

Un prim aspect subliniat de danezi este că într-un studiu ideal, participanții nu știu dacă primesc medicamentul sau placebo. "Cu toate acestea, deoarece antidepresivele au efecte secundare cunoscute, este foarte dificil să se efectueze studii în care participanții sunt orbiți în mod adecvat; cu alte cuvinte, participanții știu că sunt mai degrabă în grupul experimental decât în grupul placebo", se arată pe medicalnewstoday. Cercetătorii danezi cred că medicul Cipriani nu ar fi ținut cont de acest lucru.

Antidepresive, placebo: aspecte subliniate

De aceea, au încercat să repete analiza doctorului Cipriani și ar fi ținut cont de prejudecățile pe care cred că echipa le-ar fi omis prima dată. Danezii mai susțin că echipa medicului nu a respectat protocolul stabilit în Manualul Cochrane pentru evaluări sistematice de intervenții - abordarea standard pentru aceste tipuri de analize.

Un alt fapt reproșat de danezi este "modul în care activitatea doctorului Cipriani nu a abordat în mod adecvat părtinirea publicației. Autorii scriu: "Declarația de publicare a studiilor antidepresive este omniprezentă și distorsionează baza de date. Multe studii antidepresive finanțate de industrie rămân nepublicate sau sunt raportate inadecvat".

Cercetătorii din Danemarca sugerează că studiile implicate în meta-analiza lui Cipriani au avut durate scurte și, prin urmare, nu ar fi fost aplicabile neapărat persoanelor care iau antidepresive de ani de zile.

"Dimensiunile efectului au fost relativ mici și, deși semnificative din punct de vedere statistic, ele nu pot fi semnificative din punct de vedere clinic", mai arată sursa citată. Danezii mai pretind că "rezultatele lor au fost prezentate netransparent", iar "luate împreună, dovezile nu susțin concluzii definitive privind eficacitatea antidepresivelor pentru depresie la adulți, inclusiv dacă sunt mai eficiente decât placebo pentru depresie. Deși autorii nu pretind că antidepresivele nu funcționează, ei concluzionează că probele nu sunt încă destul de puternice. Cer studii mai mari, mai lungi, mai riguroase", susține site-ul citat.

Studiul medicului Andrea Cipriani, AICI.

Revizuirea danezilor, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel