Antidepresivul care inhibă creșterea celulelor canceroase

Sertralina, un antidepresiv, ar inhiba creșterea celulelor canceroase, arat un studiu pe animale de laborator.

Cercetători belgieni de la Universitatea din Leuven au demonstrat, într-un studiu pe animale de laborator, că antidepresivul sertralină ajută la inhibarea creșterii celulelor canceroase prin acționarea asupra unei dependențe metabolice care permite creșterea diferitelor tipuri de cancer.

Celulele canceroase folosesc diferite mecanisme biologice pentru a le stimula creșterea, explică autorii studiului. În anumite tipuri de cancer, celulele maligne produc cantități mari de doi aminoacizi - serină și glicină, care stimulează creșterea celulelor canceroase.

”Celulele sănătoase folosesc acest mecanism într-o măsură mai mică și, de asemenea, iau serină și glicină din alimente. Acest lucru nu este suficient pentru celulele canceroase, însă înseamnă că încep să producă mai mult. Dacă putem opri această producție, vom putea lupta împotriva cancer fără a afecta celulele sănătoase”, susțin cercetătorii.

Aceștia au testat 1.600 de substanțe pe celule de drojdie, iar screeningul a arătat că antidepresivul sertralina a fost cel mai eficient. ”Alte studii au indicat deja că sertralina are o anumită activitate anti-cancer, dar nu a existat încă nicio explicație pentru acest lucru. În acest studiu, am putut demonstra că sertralina inhibă producția de serină și glicină, determinând creșterea scăzută a celulelor canceroase. Am constatat, de asemenea, că această substanță este cea mai eficientă în combinație cu alți agenți terapeutici. În studiile efectuate pe șoareci, noi am văzut că sertralina în combinație cu o altă terapie inhibă puternic creșterea celulelor canceroase la sân”, adaugă specialiștii, într-un comunicat al universității citate.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel