Aparatele auditive pot ajuta la reducerea riscurilor de demență şi depresie

Utilizarea aparatelor auditive a fost legată de riscuri mai mici de a fi diagnosticat cu boala Alzheimer, demență, depresie, anxietate și căderi vătămătoare, se arată într-o analiză a informațiilor medicale a114.862 vârstnici cu probleme de auz.

Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of the American Geriatrics Society.

Riscul de a fi diagnosticat cu boală Alzheimer / demență, anxietate / depresie și scăderi vătămătoare în termen de trei ani după ce a fost diagnosticat cu pierdere auditivă a fost de 18%, 11% și, respectiv, 13% mai mic pentru cei care au folosit aparate auditive față de cei fără, notează revista ştiinţifică Wiley. 

„Deși am arătat o asociere între utilizarea aparatelor auditive și riscul redus de declin fizic și mental, sunt necesare studii randomizate pentru a determina dacă și în ce măsură relația este cauzală", au explicat autorii studiului.

Studiul se bazeaza pe examinarea asocierilor dintre aparatele auditive (HA) şi perioada de timp până la diagnosticul bolii Alzheimer (AD), depresie sau căderi în rândul adulților, în vârstă de peste 66 de ani, pe o perioadă de 3 ani de la diagnosticul de pierdere a auzului (HL).

S-au folosit datele din registrele naționale între 2008 și 2016 (bazate pe conultaţii medicale, în spital sau în ambulatoriu) din mediul privat. Toate elementele au fost ajustate în funcție de vârstă, sex, rasă / etnie, mediul social și diagnosticul prealabil al afecțiunilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, hipercolesterolemiei, obezității și diabetului.

La studiu au participat 114 862 adulți, în vârstă de peste 66 de ani, diagnosticați cu HL.

Rezultatele studiului

Există diferențe mari între genul pacienţilor și rasiale / etnice în utilizarea HA. Aproximativ 11,3% dintre feme, i față de 13,3% dintre bărbați au folosit HA. Aproximativ 13,6% dintre caucazieni (95% CI = 0,13–0,14) față de 9,8% dintre persoanele de culoare (95% CI = 0,09–0,11) și 6,5% dintre hispanici (95% CI = 0,06–07) au folosit HA. Raporturile de risc ajustate la risc de a fi diagnosticate cu AD / demență, anxietate / depresie și căderi dăunătoare în termen de 3 ani de la diagnosticul de HL, pentru cei care au utilizat HA-uri față de cei care nu au fost, au fost 0,82 (95% CI = 0,76-0,889) , 0,89 (95% CI = 0,86‐0,93) și, respectiv, 0,87 (95% CI = 0,80 - 0,95).

Utilizarea HA-urilor este asociată cu diagnosticul întârziat de AD, demență, depresie, anxietate și căderi vătămătoare la adulții în vârstă cu HL. Deși a fost demonstrată o asociere între utilizarea de HA și riscul redus de declin fizic și mental, sunt necesare studii randomizate pentru a determina dacă și în ce măsură, relația este cauzală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel