Apneea în somn: o masca de față pentru noapte poate reduce efectele afecțiunii

Bărbat tânăr dormind
O mască de față de noapte poate îmbunătăți calitatea vieții la persoanele care suferă de apnee în somn.

O mască de față pentru noapte poate îmbunătăți nivelul de energie și vitalitatea la persoanele care suferă de apnee în somn, afecțuine care este asociată cu probleme de sforăit și înttreruperea respirației noaptea.

Aceasta este constatarea unui nou studiu realziat pe mai bine de 200 de pacienți, publicat în revista The Lancet Respiratory Medicine, condus de Imperial College London.

Cercetarea, realizată la 11 centre de somn NHS din Marea Britanie, inclusiv Royal Brompton & Harefield NHS Foundation Trust, este una dintre primele care au investigat utilizarea tratamentului pentru cazuri ușoare de apnee în somn. Masca - numită mașină CPAP - este recomandată în prezent doar persoanelor a căror apnee în somn este moderată până la severă, potrivit sciencedaily.com.

Apneea de somn afectează peste un miliard de adulți la nivel global și determină îngustarea căilor respiratorii în timpul somnului, determinând oamenii să înceteze să mai respire pentru scurte periaode de  timp, de mai multe ori în timpul nopții. De asemenea, poate declanșa sforăit puternic și poate provoca trezire frecventă din somn și somnolență ulterioară în timpul zilei.

Milioane de oameni suferă de apnee în somn 

Se consideră că sunt afectați de apnee severă în somn până la 1,5 milioane de perosane în Marea Britanie, cu unele estimări care sugerează că până la opt milioane de persoane din Marea Britanie pot avea o formă ușoară a afecțiunii.

Un tratament este o mască ce se potrivește peste nas sau gură, numită „mașină continuă de presiune a căilor respiratorii” (CPAP), care împinge ușor aerul în gură și gât, păstrând căile respiratorii deschise.

Deși studiile anterioare au găsit o mașină CPAP care să îmbunătățească simptomele cazurilor de afecțiune moderată până la severă, acesta este primul studiu mare care a constatat că unele cazuri ușoare de apnee în somn pot fi tratate și cu această tehnologie.

Mary Morrell, profesoară, specialistă în problemele de somn și fiziologie respiratorie la Institutul Național al Inimii și Plămânului de la Imperial și autorul principal al cercetării, a declarat: „Observăm cazuri din ce în ce mai mari de apnee în somn și într-o gamă largă de pacienți. Deși se credea anterior că starea afectează mai ales bărbații supraponderali, acum știm că afectează și femeile post-menopauză, persoanele în vârstă și chiar copiii."

Îmbunătățiri substanțiale cu masca CPAP 

Profesoara Morrell, care este și cercetător onorific la Spitalul Royal Brompton, a adăugat: „Aproximativ 60% din toate cazurile de apnee în somn sunt clasificate ca fiind ușoare, dar până acum nu știam dacă un CPAP ar fi util pentru acești pacienți."

În studiu, 115 pacienți au fost solicitați să utilizeze CPAP timp de trei luni, în timp ce 118 au primit îngrijiri standard pentru apnee ușoară de somn, care include sfaturi pentru îmbunătățirea somnului și evitarea a oricărui lucru care poate agrava afecțiunea, cum ar fi consumul de alcool înainte de culcare.

Cercetările au relevat că cei care au folosit aparatul CPAP au avut o îmbunătățire de 10 puncte pe o așa-numită scală de vitalitate, comparativ cu cei care au primit îngrijiri standard.

Scala de vitalitate evaluează o serie de factori precum calitatea somnului, nivelul de energie și somnolența în timpul zilei. Cercetătorii au observat, de asemenea, îmbunătățiri ale unui număr de factori suplimentari în rândul pacienților care au utilizat CPAP, incluzând oboseala, depresia și funcționarea socială și emoțională.

Cercetătorii spun că nu au efectuat încă o analiză economică a costurilor pentru NHS pentru tratarea cazurilor ușoare de apnee în somn cu un aparat CPAP. În studiile anterioare au arătat că, dacă sunt utilizate corect, aparatele sunt rentabile (folosind criteriile de rentabilitate definite de Institutul Național de Excelență în Sănătate și Îngrijire)

Dr. Julia Kelly, primul autor al lucrării, a declarat: „În prezent, NHS nu oferă în mod obișnuit mașini CPAP pentru cazurile de apnee ușoară în somn, dar cercetările noastre sugerează că acest tratament ar trebui să fie luat în considerare acum.”

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel