Apropiată a lui Vâlcov, pusă șef la Agenția Națională a Medicamentului

Adriana Cotel a fost numita astazi presedintele CNAS
Schimbare-șoc la Agenția Națională a Medicamentului, instituția care girează orice înseamnă medicament și dispozitiv medical în România, în mandatul Sorinei Pintea. O ilustră necunoscută fără vreo specializare în domeniu, dar apropiată a lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, va fi pusă șef în locul lui Alexandru Velicu.

Ministrul Sănătății Sorina Pintea urmează s-o numească printr-un ordin pe Adriana Cotel în funcția de președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, o instituție vitală pentru sistemul sanitar din România, în locul lui Alexandru Velicu, care conducea instituția de la începutul acestui an, arată surse din PSD citate de g4media.ro.

Reprezentant de vânzări, șef peste o instituție cheie

Mandatul Adrianei Cotel de președinte la ANMDM ar putea dura trei ani.

Viitoarea șefă, în afară de relația apropiată cu Darius Vâlcov, este o ilustră necunoscută. Potrivit profilului său pe Linkedin în ultimii trei ani a fost product specialist biotehnologie Alvogen România, o titulatură care se poate traduce prin reprezentant de vânzări pentru un produs obținut prin biotehnologie. Anul acesta în septembrie s-a înscris și la un doctorat în psihologie.

Cu toate acestea ea va ajunge să conducă o instituție vitală și cheie pentru sistemul sanitar din România, mai importantă, în unele aspecte, decât sunt Ministerul Sănătății sau Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Va gira o piață uriașă

Pentru că niciun medicament sau dispozitv medical nu intră în România până când această instituție nu-l avizează. Și vorbim de o piață farma care este estimată în acest an la circa 50 de miliarde de lei, potrivit unei analize Keysfin.

Mai pe larg explicat, ANMDM autorizează tot ce înseamnă medicamente de uz uman, unități de producţie şi distribuţie angro a medicamentelor de uz uman, face supravegherea unităţilor de producţie, a distribuţiei angro şi a calității medicamentelor în piaţă, controlul modului de utilizare a medicamentelor de uz uman, reglementează domeniului dispozitivelor medicale și supraveghează piața aferentă, avizează unităţi cu activităţi de comercializare, distribuţie şi prestări de servicii în domeniul dispozitivelor medicale, înregistrează dispozitivele medicale introduse pe piaţă sau puse în funcţiune în România, producătorii interni, importatorii şi distribuitorii de dispozitive medicale, face inspecția şi controlul dispozitivelor medicale aflate în utilizare, publicitate, studii clinice, farmacovigilenţă și foarte multe alte activități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel