Arafat, cum a pornit incendiul din Secția ATI COVID-19 de la Piatra Neamț și cum au murit 10 pacienții: „A fost stins în 20 de minute”

Raed Arafat
Secretarul de stat Raed Arafat a explicat cum s-a desfășurat dezastrul de la Spitalul Județean Piatra Neamț: când a pornit incendiul, cât de repede au ajuns pompierii și cum au murit cei 10 pacienți care erau intubați. 

Raed Arafat a explicat că „apelul a venit în jurul orelor 19.00, pompierii au ajuns la fața locului împreună cu echipajele de intervenție, împreună și cu Serviciul de Ambulanță (SAJ) Neamț în cinci minute. S-a intervenit și din exterior și din interior, cu echipe de căutare-salvare, iar din exterior folosind o platformă autoscară și alte scări pe care le-au folosit pompierii ca să asiste la stingerea incendiului și inclusiv la scoaterea persoanelor care erau în saloanele respective.

Aici s-au folosit echipe de căutare - salvare care au intrat din interior cu echipamente speciale care le permit să acționeze în mediu toxic, deci în fum, folosind aparate izolante. Din păcate s-a constatat că erau 8 decedați într-unul dintre cele două saloane, iar alte două persoane, aflate în stare critică, deja, în urma infectării cu SARS CoV-2, au decedat în timpul evacuării lor către Unitatea de Primiri Urgențe.

Alte șase persoane, tot aflate în stare gravă o parte din ele - doi sunt intubați, doi aflați pe ventilație neinvazivă și doi doar pe oxigen - au fost evacuate la Unitatea de Primiri Urgențe unde au fost stabilizate.

După aceea, paralel cu trimiterea echipelor de la pompieri, de la ISU Neamț și de la SAJ Neamț, am luat decizia să mobilizăm mai multe echipaje medicale de la Iași, de la SMURD Iași, cu echipaje de Terapie Intensivă mobilă și cu medici de urgență, de la Spitalul Militar Iași care a pus la dispoziție o ambulanță mobilă de Terapie Intensivă și de la Bacău, de unde au trimis o mașină de multiple victime.

Persoanele care au fost evacuate la UPU plus încă o persoană, care se afla la UPU și avea nevoie de Terapie Intensivă a fost evacuate la Spitalul din Lețcani - 6 persoane -, și la Spitalul din Pașcani, o persoană. Medicul a fost preluat de o ambulanță mobilă de Terapie Intensivă și a fost transferat direct la Aeroportul din Iași. Cu ajutorul avionului militar a fost a dus la București, acum va primi îngrijiri la București până va pleca mai departe mâine (duminică, n.r.), însoțit de un echipaj SMURD și de avionul militar pus la dispoziție la Bruxelles. 

Eu nu pot decât să mulțumesc colegilor de la pompieri pentru intervenția promptă pe care au avut-o, colegilor de la Ambulanță, colegilor de la SMURD pentru modul în care au acționat. Și la acest moment toți pacienții au ajuns în siguranță la destinațiile la care trebuiau să ajungă”.

Vor fi verificate și autorizațiile spitalului

Despre ancheta declanșată la Piatra Neamț și despre posibilele cauze ale dezastrului, secretarul de stat a spus că „va fi o echipă care va investiga acest lucru și rugămintea mea este să nu speculăm deloc până nu avem o concluzie a echipei de experți. Echipa de experți este condiționată de permisiunea procurorului ca să intre în zona în care a fost afectată. În momentul în care ei vor ieși cu informații suplimentare, atunci vor fi comunicate informațiile.

(...) Există o a doua echipă care va verifica autorizațiile și dacă spitalul a făcut orice modificări care necesitau autorizații, spitalul fiind vechi el a avut două autorizații pe două secții care au avut modificări în ultimii ani. Dacă nu s-au produs modificări, el nu trebuia să ceară (autorizații, n.r.), conform legii din ce știu. Dar dacă s-au produs modificări și n-a cerut, atunci este alt lucru, alt aspect, și aici echipa care s-a deplasat va verifica acest lucru și va veni cu concluziile ei”, a mai detaliat Raed  Arafat. 

Secretarul de stat a spus că nu există alți pacienți răniți în incendiul de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ care să necesite transfer în străinătate.

„Nu avem alţi pacienţi care să necesite transfer în Belgia din cauza incendiului. Ce avem acum sunt pacienţii cu SARS-CoV-2, ca și alți pacienți din țară, care au fost transferați la terapie intensivă la Lețcani. 

Întrebat dacă mai există și alte cadre medicale rănite, Raed Arafat a răspuns că medicul-erou este singurul care necesită transfer în străinătate.

„Un singur medic este, cel care a fost adus aici. Există, dacă nu mă înșel, o asistentă medicală sau poate două care sunt cu arsuri, dar cu suprafață mică, care nu necesită transfer, la membrele inferioare. Ele vor fi îngrijite în condiții bune acolo unde sunt. Deci, la acest moment singurul medic care a necesitat transfer, și va fi transferat în afara țării, din cauza gravității arsurilor, este medicul care a fost de gardă și care a încercat să salveze pacienții", a precizat Arafat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel