Arahide, alergeni; cum îi „imunizezi” pe copii pentru alergia la arahide

Arahidele
Arahidele sunt cunoscute ca alergeni, însă specialiștii spun că dacă acestea sunt introduse în alimentația copilului de sub un an, riscul de a dezvolta alergie mai târziu este mult mai mic.

Copiii care nu consumă arahide în primul an de viață au mai multe șanse să fie alergici la arahide la vârsta de trei ani, conform noilor descoperiri din Studiul de cohortă CHILD.

Folosind date de la peste 2.600 de copii canadieni, cercetătorii au descoperit că sugarii care nu au consumat arahide în primele 12 luni de viață au avut un risc de peste patru ori mai mare să aibă o alergie clinică , potrivit MedicalXpress.

Cercetarea a fost publicată în Allergy and Clinical Immunology. "Unele dintre cele mai cunoscute studii privind momentul introducerii arahidei s-au concentrat asupra copiilor care aveau cel mai mare risc de a dezvolta alergie la arahide. Descoperirile noastre sunt semnificative, deoarece studiul de cohortă COPIL copiii sunt din populația generală și majoritatea nu sunt la un nivel ridicat de risc de alergie la arahide ”, a declarat cercetătorul principal dr. Elinor Simons, profesor asistent la Departamentul de Pediatrie și Sănătatea Copilului de la Universitatea din Manitoba și un clinician-științific al Institutului de Cercetări pentru Spitalul Copiilor din Manitoba (CHRIM).

„Chiar și atunci când am exclus copiii cu risc ridicat, introducerea timpurie a arahidei a fost asociată cu un risc mai mic de alergie la arahide la vârsta de trei ani. Aceasta înseamnă că copiii cu risc scăzut pot beneficia și de introducerea timpurie a arahidei."

În cadrul studiului, care a implicat mii de copii canadieni, niciunul dintre sugarii cărora li s-a introdus în alimentație arahide chiar înainte de vârsta de șase luni, nu a fost sensibilizat la arahide la vârsta de trei ani.

Un interes deosebit a fost constatarea studiului potrivit căreia copiii cărora nu li s-au dat arahide până la vârsta de 18 luni aveau un risc de peste șapte ori mai mare să fie sensibilizați sau să prezinte o alergie clinică la arahide, în comparație cu copiii care au început să o consume înainte de nouă luni de viață.

„Acest lucru ne spune că, dacă arahidele nu sunt introdus înainte de vârsta de 12 luni, acesta ar trebui să fie introdus cât mai curând posibil”, a adăugat dr. Simons.

Alimente cu potențial alergen 

Această cercetare se bazează pe constatarea anterioară din Studiul de Cohortă CHILD, care a arătat că introducerea cu întârziere a alimentelor cu potențial alergenice la sugarii din populație generală crește riscul de sensibilizare, un precursor comun al alergiei alimentare, la un an.

"Orientările pentru hrănirea sugarului s-au schimbat și promovează introducerea timpurie a alimentelor, cum ar fi arahide, dar știm că unii părinți sunt încă îngrijorați atunci când vine vorba de a le oferi bebelușilor lor alimente potențial alergene", a remarcat dr. Simons, care este și alergolog pediatru la Spitalul pentru copii din Manitoba și un investigator pe site-ul Manitoba din Studiul de cohortă CHILD.

Rezultatele acestui studiu ar trebui să asigure părinții, îngrijitorii și profesioniștii din domeniul sănătății despre beneficiile introducerii timpurii de arahide pentru toți copiii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel