Artrită și ploaia: te dor articulațiile înainte de ploaie? Mit sau adevăr?

Artrita
Sunt persoane cu artrită care pretind că pot prezice schimbarea vremii - mai ales când e vorba de ploaia care se apropie - pentru că îi dor articulațiile. Dar este asta adevărat sau e un mit? Doi specialiști explică:

Dacă ai artrită poți prezice ploaia? Mulți oameni cred că schimbările în condițiile meteorologice - inclusiv creșterea umidității, precipitații sau presiunea atmosferică - agravează simptomele durerii articulare sau a celei a spatelui, în special în rândul celor cu artrită.

Însă, în ciuda a ceea ce ți-au spus prietenul, prietena, bunica și generații întregi de oameni, experții nu au găsit dovezi concludente care să arate că durerea dată de artrită (orice formă a ei) se agravează în zilele ploioase.

Artrită și ploaie, există vreo legătură?

În cel mai bun caz, rezultatele studiilor de-a lungul anilor au fost amestecate, dar un studiu mare, recent, pune serios la îndoială această teorie. Studiul în cauză, publicat acum doi ani, a analizat datele a 1.552.842 de adulți în vârstă egală sau peste 65 ani au fost incluși în acest studiu, dintr-un total de 11.673.392 vizite în ambulatoriu pentru un consult cu un internist, în perioada 2008-2012.

Studiul din 2017, publicat în jurnalul de specialitate BMJ, a examinat datele privind cererile de asigurare de la 11 milioane de vizite în ambulatoriu pentru dureri articulare sau dureri articulare legate de artrită. Autorii studiului au comparat apoi rezultatele lor cu datele privind precipitațiile din stațiile meteorologice din S.U.A., analizând numărul de vizite pe zile ploioase și cele din zilele uscate. Autorii studiului nu au găsit nicio legătură între numărul vizitelor legate de durere și vremea. De fapt, bolnavii de artrită au avut o probabilitate ușor mai mare să facă o vizită la urgență din cauza durerii în zilele uscate, decât în cele umede – deși creșterea nu a fost considerată statistic semnificativă", au arătat dr. Hope Ricciotti și dr. Toni Golen, redactor-șefi la revista Harvard Women's Health Watch.

Cei doi specialiști spune că studiile viitoare sunt necesare și că ar putea găsi o asociere între durerile de artrită și vremea,  „dar până în cest moment nu există o dovadă care să susțină conexiunea".

1,7 miliarde de persoane cu acest tip de boli?

La nivel mondial, circa 1,7 miliarde de oameni au boli reumatice și musculo-scheletice. Există, de fapt, peste 100 de tipuri de artrită împărțite în două mari grupe: osteoartrita și artrita inflamatorie (autoimună). Se estimează că 350 milioane de oameni au o formă sau alta de artrită.

Apoi, aproximativ unul din patru adulți cu artrită spune că are dureri articulare severe legate de afecțiunea sa, iar aproape jumătate dintre adulții cu artrită au durere persistentă. Cea mai comună formă este artrita reumatoidă

Contrar credinței populare, artrita nu este o boală a persoanelor în vârstă; mai mult de trei din cinci persoane diagnosticate cu artrită are mai puțin de 65 de ani. Și copiii cu artrită au, de asemenea, dureri, însă sunt mai puține informații despre cazurile lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel