Asigurări private de sănătate, sondaj. Jumătate dintre români nu au și nu vor

Asigurare de sănătate
Peste jumătate dintre respondenții unui sondaj au spus că nu au asigurare privată de sănătate și nici nu doresc să își facă una. De ce sunt împotrivă

Un sondaj realizat la sfîrșitul anului trecut și în prima lună a lui 2020, la care au participat 5.824 de persoane, arată că 48% dintre români nu își fac setul anual de analize. Motivele invocate de ei sunt lipsa de timp (30% dntre subiecți) și complexitatea procesului (18%), iar 13% consideră că nu au nevoie de analize pentru că sunt sănătoși.

De asemenea, 7 români din 10 (adică un procent de 69%) caută pe internet informații dacă au anumite simptome medicale, încercând să-și dea seama cam ce putea avea. Chiar dacă informațiile pe care le găsesc îi sperie, doar 48% dintre respondenți au declarat că s-au dus la medic, 22% au optat pentru tratamente naturiste, 13% au luat medicamente pe cont propriu, iar 17% dintre subiecți nu au luat nicio măsură.

Apoi, 2 din 10 români au declarat că nu au asigurare privată de sănătate, dar că și-ar dori să-și facă una în următoarele 6 luni, în timp ce 64% dintre respondenți ar fi dispuși să aloce o sumă lunară pentru servicii private de sănătate.

Asigurări private de sănătate, cât ar plăti

81% dintre participanții la sondaj au declarat că iau medicamente după ureche din când în când, doar pentru afecțiuni ușoare, precum răceli, indigestii, dureri de cap etc., în timp ce 14% au spus ferm că nu fac niciodată acest lucru.

53% dintre respondenți au declarat că nu cunosc diferențele dintre o asigurare privată de sănătate și un abonament medical. De asemenea, 24% dintre subiecți au declarat că au o astfel de poliță de la serviciu, iar alți 5% dintre respondenți au declarat că și-au cumpărat singuri asigurarea de sănătate. 52% dintre participanții la sondaj nu au o asigurare privată de sănătate și nici nu doresc să își facă una în următoarea jumătate de an.

Întrebați ce sumă ar fi dispuși să aloce lunar pentru servicii private de sănătate, 29% au spus între 50 – 100 de lei; 16% dintre subiecți au spus sub 50 de lei; 14% ar aloca între 100 – 300 de lei, iar 5%, peste 300 de lei. 36% dintre participanții la sondaj nu ar fi dispuși să aloce o sumă lunară pentru serivicii private de sănătate.

Sondajul s-a desfășurat online, în două etape: între 20 noiembrie – 11 decembrie 2019, respectiv 20 ianuarie – 10 februarie 2020, la acesta răpunzând 5.824 de persoane – dintre care 59% femei și 41% bărbați. 44% dintre respondenți au vârste curpinse între 35-55 de ani, 29%, peste 55 de ani, 17% - între 26 – 34 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel