Asociația Transplantaților din România, eveniment dedicat pacienților cronici

Transplant FOTO:pexels.com
Școala de vară a pacienților cronici are loc la Saturn, la începutul lunii septembrie, organizată de Asociația Transplantaților din România. Participanții au ocazia să afle informații utile de la specialiștii care vin la eveniment.

Asociația Transplantaților din România (ATR) organizează Școala de vară a pacienților cronici. Ediția a V-a a evenimentului se desfășoară la Saturn, în perioada 04-11 septembrie și este organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Mangalia.

La eveniment participă pacienți cu transplant, pacienți aflați pe listele de așteptare și în dializa, precum și însoțitori ai acestora.

Este o bună ocazie pentru participanți de a primi informații necesare în monitorizarea stării de pacient cronic de la specialiști, medici, psihologi, nutriționiști, kinetoterapeuți etc., de a face schimb de experiență, sau de a socializa. 
„Școala de vară a pacienților cronici este un concept care vizează pregătirea pacientului cu insuficiență funcțională cronică de organ vital pentru a face față vieții de pacient cronic, pentru a-și crește calitatea vieții și a se integra în societate, printr-un automanagement integrat care să vizeze, pe lângă latura medicală a vieții sale, și alte laturi ca și cea psihologică, de comunicare, nutriție, socială etc.”, se arată în comunicatul de presă al organziatorilor.

Mai puțin de 20 de medici, peste 4.000 de transplantați

Potrivit aceleiași surse, există circa 4.000 pacienți în stare post transplant și mai puțin de 20 de medici care să se ocupe de monitorizarea lor, în cele șapte centre de transplant care funcționează în țară. Niciun psiholog sau nutriționist nu este dedicat pentru acest segment. Nici în ce privește dializa, lucrurile nu stau foarte bine. „Medici puțini, pacienți mulți! În consecință, timpul medicilor acordat unui pacient este limitat și, de aici, imposibilitatea ca la pacient să ajungă informații suficiente”, se mai arată în comunicat.

Acesta a fost motivul pentru care Asociația Transplantaților din România a început să organizeze, an de an, o școală de vară pentru această categorie de pacienți. Activitaățile se desfășoară sub formă de ateliere.

 „Telefoanele sună la asociație și pacienții pun o imensă varietate de întrebări: cer informații despre stări pe care le întâlnesc în viața cotidiană, despre afecțiuni noi cu care se întâlnesc, despre unde să se adreseze în situații medicale nou apărute, cum ar trebui să își organizeze hrana și ar trebui să mai enumăr multe, multe situații. La fel se întâmpla și în spațiul virtual.

Ne întâlnim la Școala de vară a pacienților cronici, tocmai pentru a lămuri parte din aceste întrebări, poate și altele, pentru a vorbi de noutăți medicale specifice patologiilor noastre, despre drepturi și obligații sociale. Ce este mai important, pacienții au posibilitatea să discute cu specialiști în alte condiții de spațiu și timp, decât cele din cabinete”, a arătat Gheorghe Tache, președinte al ATR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel