Aspirina, după o vârstă nu mai aduce aceleași beneficii. STUDIU. Cancer colorectal, prevenție

Aspirina
Un nou studiu arată că dacă se începe administrarea prevenitivă de aspirină la persoanele cu risc de cancer, după o anumită vârstă ea nu mai aduce beneficii. 

Utilizarea regulată a aspirinei are beneficii clare în reducerea incidenței cancerului colorectal în rândul adulților de vârstă mijlocie, dar vine și cu un anumit risc, cum ar fi sângerarea gastro-intestinală. Și când ar trebui adulții să înceapă să ia aspirină obișnuită și pentru cât timp?

Un nou studiu arată că utilizarea zilnică a aspirinei nu reduce riscul de cancer colorectal în rândul adulților care încep să o ia după vârsta de 70 de ani! Cu toate acestea, pare să existe o astfel de protecție dacă tratamentul cu aspirină este inițiat înainte de vârsta de 70 de ani și ulterior continuat.

Echipă de oameni, condusă de dr Andrew T. Chan, gastroenterolog și șef al Unității de Epidemiologie Clinică și Translațională din Massachusetts General Hospital (MGH), a publicat studiul în JAMA Oncology (link direct studiu).

Cercetătorii au efectuat o analiză combinată a două mari studii de cohortă din S.U.A.: Nurses 'Health Study (ianuarie 1980 - iunie 2014) și Health Professionals Follow-up Study (ianuarie 1986 - ianuarie 2014). Aceste două studii au adunat date despre peste 94.500 de persoane care au luat aspirină în decurs de aproximativ 35 de ani, oferind o oportunitate unică de a înțelege efectul utilizării aspirinei pe toată durata vieții asupra riscului de cancer.

După 70 de ani, nu mai are efecte benefice

Cercetătorii au descoperit că utilizarea regulată a aspirinei a fost legată de un risc mai mic de cancer colorectal în rândul persoanelor în vârstă de 70 de ani sau peste. Cu toate acestea, acest avantaj a fost semnificativ doar în rândul persoanelor care au început să ia aspirină înainte de vârsta de 70 de ani. Persoanele care au început să utilizeze regulat aspirina la vârsta de 70 de ani sau mai târziu nu păreau să obțină niciun beneficiu.

„Există dovezi considerabile că aspirina poate preveni cancerul colorectal la adulții între 50 și 70 de ani”, spune Chan. „Dar nu era clar dacă efectul este similar la adulții mai în vârstă”. 

Aspirina este considerată agent protector împotriva cancerului colorectal (CRC). În prezent, este recomandată de Grupul de lucru pentru servicii de prevenire din SUA pentru persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani, cu profiluri specifice de risc cardiovascular, datorită efectului său protector împotriva bolilor de inimă.

Cu toate acestea, studiul recent „Aspirina în evenimente de reducere a persoanelor în vârstă” (ASPREE) a raportat că participanții care au luat o doză zilnică mică de aspirină (100 mg) după vârsta de 70 de ani timp de aproximativ cinci ani au avut de fapt un risc neașteptat cu 30% mai mare de deces cauzat de cancer. Marea majoritate a participanților la ASPREE (89%) nu au luat niciodată aspirină în mod regulat înainte de a se alătura studiului. Echipa lui Chan a raportat recent că participanții ASPREE la aspirină nu au experimentat o creștere sau scădere a riscului de a dezvolta un cancer, în ciuda faptului că au crescut riscul de deces cauzat de cancer.

Acest lucru a dat naștere întrebării: Aspirina obișnuită beneficiază sau dăunează persoanelor cu vârsta mai are de 70 de ani și contează când a început administrarea ei?

Studiul actual confirmă faptul că inițierea aspirinei la o vârstă mai înaintată nu a fost asociată cu un risc mai mic de cancer colorectal. Cu toate acestea, important, există un beneficiu potențial al continuării administrării aspirinei dacă este începută la o vârstă mai timpurie. Aceste rezultate, spun cercetătorii, sugerează cu tărie că există o diferență biologică potențială în efectul aspirinei la vârste mai mari, care necesită cercetări suplimentare.

 „Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, dacă nu iau deja aspirină, este justificată o discuție cu privire la începerea administrării după cântărirea beneficiilor împotriva riscurilor”, a subliniat dr Chan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel