Aspirina, efect în reducerea riscului de cancer: studii

Aspirina
Aspirina ar putea avea un efect benefic în reducerea inflamației. Deși nu pare un lucru prea important, această reducere a inflamației poate conduce la reducerea riscului de apariție a cancerului. Cel puțin asta susțin ultimele studii în domeniu.

Oamenii de știință continuă să exploreze beneficiile pentru sănătate ale aspirinei, comparativ cu riscurile pe care le presupune terapia. O nouă analiză sugerează că administrarea aspirinei poate proteja împotriva mai multor tipuri de cancere ale tractului digestiv. Rezultatele au fost publicate recent, de către Annals of Oncology.
Cercetătorii au examinat 113 studii observaționale ale cancerului la populația generală. Ei au descoperit că indivizii care au luat aspirină în mod regulat - cel puțin una sau două comprimate pe săptămână - aveau rate semnificativ mai mici de cancer al intestinului, stomacului, vezicii biliare, esofagului, pancreasului și ficatului, în comparație cu persoanele care nu au luat aspirină.
Concret, utilizarea aspirinei a fost asociată cu un procent de 27% mai puține tipuri de cancer intestinal, cu 33% mai puține cancere esofagiene, cu 36% mai puține cancere de stomac și cu 22% mai puține cancere pancreatice, potrivit health.harvard.edu.
Cercetătorii s-au concentrat, de asemenea, pe efectul dozei zilnice de aspirină, în special asupra cancerului de intestin. Au analizat trei niveluri de doză: scăzute (100 mg), regulate (325 mg) și ridicate (500 mg). Rezultatele au arătat că dozele mai mari erau asociate cu o protecție mai mare.
De exemplu, o doză de aspirină de 75 până la 100 mg pe zi (egală cu un comprimat cu doze mici) a fost asociată cu o reducere de 10% a cancerului de intestin în comparație cu persoanele care nu luau aspirină. O doză zilnică de 325 mg a fost asociată cu o reducere de 35% a riscului, iar doza de 500 mg pe zi a fost asociată cu o reducere de 50% a riscului de cancer.
Cercetătorii au speculat că beneficiul ar putea reflecta capacitatea aspirinei de a combate inflamația și cheagurile de sânge. Cu toate acestea, ei au remarcat, de asemenea, că legătura dintre aspirină și cancer a fost doar o asociere și că studiile nu dovedesc că aspirina reduce, de fapt, riscul de cancer. 
Ca efect advers, aspirina poate crește riscul de sângerare a stomacului. Oamenii trebuie să consulte medicul înainte de a lua aspirină în mod regulat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel