Astărăstoae: S-ar putea să avem o mortalitate mai mare prin boli cardiovasculare, pulmonare decât prin COVID-19

Prof dr Vasile Astărăstoae. Foto: Facebook
EXCLUSIV
Prof dr Vasile Astărăstoae a explicat, EXCLUSIV la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, de la DC Medical, că trebuie acționat cu mult echilibru, iar sistemul sanitar nu trebuie să se concentreze doar pe COVID-19.

La ediția de joi, 30 aprilie, a emisiunii Academia de Sănătate, invitatul acesteia, prof.dr. Vasile Astărăstoae a transmis un apel la echilibru.

”Trebuie acționat cu mult echilibru. Acum, mortalitatea din cauza SARS-COV2 e la 0,7% din mortalitatea generală. În Europa, în 2017-2018 s-au înregistrat 150.000 de decese prin gripă. În acest moment, COVID-19 nu a ajuns la această cifră în Europa. (...) Nu înseamnă că tot sistemul sanitar trebuie să fie axat pe virus. (...) S-ar putea ca, la final, să avem o mortalitate mai mare prin bolile cardiovasculare, prin accidente de trafic, prin bolile pulmonare decât prin COVID-19. De aceea trebuie foarte mare atenție și măsurile trebuie să fie bine analizateși din punct de vedere al impactului pe care-l au. (...) 

Să fim atenţi că ne vom întâlni cu acest Covid şi în valul doi, trei şi în valul patru. Deci nu se termină acum. Epidemia actuală, cu sau fără măsuri, va trece în decurs de trei-patru săptămâni, că orice viroză respiratorie în epidemie nu durează mai mult de 70-90 de zile. Dar va reveni. Dacă de fiecare dată vom avea această atitudine de izolare, înseamnă că viaţa economică, socială, culturală, spirituală, religioasă, va fi blocată şi atunci, până la urmă, societatea se va prăbuşi pentru că nu poate să reziste la nesfârşit”, a declarat profesorul.

În opinia acestuia, ”Suedia va fi mai bine pregătită când vine valul doi sau trei, pe termen lung trebuie să apreciem; Elveţia va fi mai bine pregătită când vine valul doi sau trei”, dar ”România nu ştiu cât de bine pregătită va fi atunci şi eu sunt sceptic că se va găsi un vaccin împotriva SARS-COV2. Pentru că variaţiile genetice care au apărut fac să fie aproape imposibil. Nu pun mâna în foc, dar sunt peste 30 de echipe care lucrează şi fiecare dă un alt rezultat şi ne anunţă că va veni vaccinul. Dar vaccinul s-ar putea să nu vină, şi atunci ce facem? Stăm toată viaţa închişi în casă, în izolare socială? Blocăm viaţa economică, viaţa culturală, religioasă? Eu zic că trebuie să medităm şi să vedem cum facem să existe un echilibru”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel