Astm alergic, ce declanșează o criză și de unde afli cât polen din aer

Sunt numeroși alergeni care pot provoca o criză de astm
Dacă aveți astm bronșic alergic și inhalați unul dintre umătoarele declanșatoare, asta vă poate provoca o criză. De asemenea, vă arătăm și de unde aflați cât polen e în aer, în orașul vostru, dar și ce fel de polen e, ca să știți cum să vă feriți.

Fiecare persoană are propriul set de declanșatoare de astm, dar există și câteva lucruri comune pe care le puteți urmări.

Acarienii

Aceste creaturi mici sunt unul dintre cele mai comune declanșatoare ale astmului alergic. Ei supraviețuiesc pe resturi organice, precum pielea moartă pe care toți o lăsăm în jur, în mod natural. Se ascund în saltele, perne, canapele, pături, jucării din pluș, covoare, perdele și mobilier tapitat. Nu puteți face prea multe lucruri opri cojirea pielii moarte, dar puteți împiedica acarienii din praf să vă deranjeze familia. Spălați orice lenjerie de pat pe care o puteți folosi cel puțin o dată pe săptămână în apă fierbinte, apoi puneți-le într-un uscător fierbinte. Spălați jucăriile din pluș în același mod. Există, de asemenea, huse speciale pentru saltele și perne. Dacă puteți, schimbați covoarele, carpetele și mobilierul din material textil cu lemn, vinil și alte suprafețe netede.

Gândacii de bucătarie

Acești dăunători se găsesc peste tot. Ei mănâncă și beau aceleași lucruri ca și noi: apă și resturi. Dar gândacii (și excrementele lor) pot declanșa crize de astm. Pentru a le preveni, păstrați alimentele în frigider sau într-un container etanș, spălați vasele imediat după ce le folosiți, măturați orice fel de firmitură și acoperiți orice găuri sau crăpături care lasă gândacii să intre înăuntru. De asemenea, puteți pune capcane. Dacă observați eventuale excremente de gândaci, le măturați imediat și le puneți în coșul de gunoi. Și păstrați un capac pe coșul de gunoi dacă e înăuntru și goliți-l des.

Mucegaiul

Este un declanșator, de interior și de exterior, pentru astm alergic. Dacă vorbim de el din exteriorul casei, mucegaiul prosperă de obicei în sol și în resturile de plante, care nu reprezintă, totuși, o mare problemă de sănătate. În interiorul casei, însă, mucegaiul este un pericol, ascunzându-se în locuri umede precum subsolurile, chiuveta din bucătărie sau din baie și oriunde ai scurgeri sau umezeală. Cea mai bună apărare este să scapi de cât mai multă umiditate posibil din locuința ta. Curățați orice formă de mucegai pe care o puteți vedea (atenție, cu măști pe gură ca să nu inhalați), utilizați ventilatoarele care evacuează aburii atunci când face duș sau baie, montați un dezumidificator sau un aparat de aer condiționat cu așa ceva. O casă uscată va fi mai „neprimitoare" și pentru gândaci și acarieni.

Animale

Pisicile, câinii, hamsterii, păsările și alți prieteni necuvântători pot fi și declanșatori ai astmului. Dar blana și penele nu sunt singura problemă. Conteaz și celulele moarte din pielea animalelor, urina și saliva lor. Dacă aveți un animal, încercați să-l țineți departe de dormitorul copilului dvs. și la distanță de mobilierul tapițat și de covoare. Este, de asemenea, o idee bună să spălați animalul de companie cel puțin o dată pe săptămână și să dați cu aspiratorul în mod regulat.

Polenul și cum afli cât e în aer

Alergiile la polen depind de locul în care trăiești și de timpul anului. De exemplu, polenul produs de copaci tinde să fie o problemă în primăvară, în timp ce polenul răspândit de iarbă (fân) este o problemă în timpul verii, iar toamna de vină sunt buruienilor. Schimbările climatice înseamnă, de asemenea, că sezoanele polenului pot dura mai mult decât ar fi fost normal, arată e xperții de la WebMD. Furtunile pot provoca, de asemenea, plantele să-și elibereze polenul. Urmăriți previziunile meteorologice locale și cantitatea de polen și păstrați-vă copilul în casă în zilele în care numărul de granule este ridicat.

Dacă vreți să știți cantitatea de polen emisă în aer în acest moment, în orașul vostru, intrați AICI, scrieți la „căutare” numele urbei i veți afla.

Fum

Există un milion de motive bune pentru a sta, voi și copilul, departe de fumul de tutun, iar astmul alergic este unul dintre ele. Fumatul secundar este extrem de toxic pentru copiii mici, deoarece plămânii lor nu sunt încă maturi. Asigurați-vă că nimeni nu fumează în casă sau în mașină. Alte tipuri de fum, cum ar fi de la sobe cu ardere a lemnului, pot, de asemenea, să agraveze astmul. Dacă puteți, evitați focurile de lemn, în interior și în exterior.

Mirosurile

Multe produse de uz casnic dau mirosuri care pot declanșa un atac de astm. Vorbim de agenți de curățare cu clor, lumânări parfumate, tămâie, spray de par, odorizante, deodorante și parfumuri, vopsele și pesticide, printre altele. Căutați produse de îngrijire personală fără parfum. Dacă aveți nevoie de vopsea sau pesticide, asigurați-vă că nu se află în apropiere copilul dvs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel