Astm bronșic, adolescenții de la oraș rămân deseori nedepistați

Mulți adolescenți care locuiesc la oraș și suferă de astm bronșic rămân adesea nedepistați și netratați, arată un nou studiu care a analizat 33.000 de elevi de liceu. Astmul este cea mai frecventă boală cronică în rândul copiilor și poate duce la absențe școlare, reducerea activității fizice și a calității vieții.

Studiul realizat în New York a dezvăluit că 20% dintre adolescenții din mediul urban au raportat simptome asemănătoare astmului, dar nu au fost diagnosticați cu boala. Bolile pulmonare cronice pot rămâne nediagnosticate și netratate susțin cercetătorii care au descoperit că fetele adolescente și asiaticii americani au avut mai multe șanse de a avea astm bronsic nediagnosticat.

,,Potențial, mulți dintre acești copii sunt nediagnosticați. Este nevoie de mai multă educație de sănătate publică și de mobilizare, nu numai pentru adolescenți și familiile acestora, ci și pentru furnizorii de servicii de sănătate care ar putea examina adolescenții pentru astm", a spus Sharon Kingston cercetătorul principal al studiului, profesor asociat de psihologie la Colegiul Dickinson din Carlisle.

La persoanele cu astm bronșic, căile respiratorii devin inflamate. Mai mult, căile aeriene tind să se înguste, să se umfle și să facă mucus suplimentar, ceea ce face dificilă respirația. Studiile anterioare au arătat că între 8 și 49% dintre copiii cu vârste între 7 și 18 ani cu simptome de astm bronsic nu au fost diagnosticați.

,,La adolescenți, astmul nediagnosticat este deosebit de problematic, asta pentru că este mai puțin probabil să vadă un medic pentru îngrijirea de rutină, ceea ce poate reduce șansele lor de a fi diagnosticați, a precizat Kingston conform WebMD.com.  

Recent însă, oamenii de știință au creat și testat cel mai precis instrument care poate prezice astmul bronșic la copii. Inventatorii speră ca acesta să fie din ce în ce mai des utilizat de către medicii practicieni. Numită Scorul Risc Pediatric de Astm(PARS), metoda ajută la prevenirea bolilor căilor respiratorii comune, inclusiv a astmului bronșic. Instrumentul PARS a inclus criterii noi și mai puțin invazive decât instrumentele anterioare. Adăugările includ date demografice și factori clinici colectați în mod obișnuit în timpul unei evaluări a astmului sau a alergiilor la un cabinet medical.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel