ATENȚIE! Dezinfectantul pentru mâini pe bază de alcool, PERICOL pentru copii. Poate duce la orbire

Dezinfectantul pentru mâini pe bază de alcool poate duce la orbire. 

Cercetătorii francezi au analizat datele de la Centrul de control al otrăvurilor din țară și au descoperit că, în 2020, au existat de șapte ori mai multe cazuri de copii care au avut probleme de vedere din cauza pulverizării în ochi a dezinfectantului de mâini.

Potrivit datelor, numărul copiilor care s-au confruntat cu astfel de probleme din cauza dezinfectantului a fost de 232 în perioada 1 aprilie - 24 august 2020, în creștere, față de 33, din anul anterior.

Deși experții recomandă folosirea dezinfectantului pentru mâini cu 70% alcool pentru igienizarea mâinilor, aceștia avertizează că, în cazul copiilor, poate fi periculos, iar părinții ar trebui să îi supravegheze atent pe copii atunci când îl folosesc (vezi studiu AICI).

Cercetătorii indieni au analizat două cazuri specifice de dezinfectant pentru mâini care ajunge la ochiul unui copil. 

„La ambii copii din raportul nostru de caz, nu au existat sechele pe termen lung, dar nu este greu de imaginat o situație în care îngrijirea este întârziată, crescând șansele de complicații pe termen lung ale corneei și ale suprafeței oculare”, spune echipa indiană. 

Poate duce la orbire

 

„Copiii sunt expuși riscului de vătămare oculară severă și, eventual, chiar orbire din cauza expunerii accidentale la dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool.”, scriu oamenii de știință din grupul francez de cercetare PCC în studiul lor, publicat în JAMA Ophthalmology.

„Vă recomandăm ca cei mici să fie întotdeauna ajutați de un adult în timp ce utilizează un produs de dezinfectare a mâinilor pe bază de alcool. Spălarea mâinilor cu apă și săpun ar trebui promovată ca o măsură preventivă mai sigură.”, a mai spus un specialist.

„În majoritatea locurilor publice, dezinfectantele pentru mâini sunt instalate la înălțimea taliei unui adult, dar la nivelul ochilor sau mai sus pentru un copil mic.”, au precizat medicii. 

Echipa franceză afirmă că, în perioada de studiu, 97,8% din cazuri au fost de severitate nulă sau ușoară, copiii suferind de durere, furnicături sau hiperemie conjunctivală - o afecțiune în care vasele de sânge din ochi sunt dilatate și inflamate. 

Doar șase cazuri de severitate moderată au fost raportate, spun cercetătorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel