AVC, „anunțat” cu ore sau zile înainte. Cum recunoști semnele și ce recomandă medicii

Accident vascular cerebral
EXCLUSIV
Semnele de avertizare ale unui accident vascular cerebral (AVC) ischemic pot fi evidente chiar cu 7 zile înainte de atac. Medicii susțin că bolnavul trebuie să ajungă cât mai repede la spital.

Specialiștii susțin că 80% dintre accidentele vasculare cerebrale sunt ischemice și sunt precedate de un atac ischemic tranzitoriu (TIA), un „accident vascular cerebral” sau „mini-accident” vascular cerebral care prezintă simptome similare unui accident vascular cerebral, durează, de obicei, mai puțin de 5 minute.

Un studiu făcut de americani arată că atac ischemic tranzitoriu apare, în cele mai multe cazuri, cu 7 zile înainte. ”Știm de ceva vreme că TIA-urile sunt adesea un precursor al unui atac cerebral major. (…) Acest studiu indică faptul că momentul unui TIA este esențial, iar cele mai eficiente tratamente trebuie inițiate. în câteva ore de la un TIA pentru a preveni un atac major”, a declarat autorul studiului Peter M. Rothwell de la Departamentul de Neurologie Clinică de la Radcliffe Infirmary din Oxford, Anglia, potrivit unui comunicat.

Medicul neurolog Renică Diaconescu, șef de secție la Spitalul Județean Slatina și vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Senat, a subliniat, EXCLUSIV la DC Medical, că pacienții care fac accident vascular cerebral – AVC - trebuie să ajungă într-un anume interval de timp la spital ca să poată fi salvați și recuperați. 

„Cu cât tromboliza se efectuează mai repede de la debutul AVC-ului, cu atât se recuperează mai mult din aceste funcții. Noi spunem că timpul înseamnă creier! Din momentul în care apar simptomele, patru ore și jumătate maximum până la tromboliză, dar din experiența mea ce depășește trei ore și jumătate - patru ore, nu mai are un efect salutar”, a spus medicul neurolog.

Întreaga emisiune cu neurologul Renică Diaconesuc poate fi urmărită AICI.

Studiul de la Oxford, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel