Baciu: Ministerul Sănătății face grup de lucru pentru politica de prețuri pentru medicamente

Medicamente decontate
Secretarul de stat Andrei Baciu din Ministerul Sănătății a anunțat luni că va fi format un grup de lucru în vederea îmbunătățirii legislației privind politica de prețuri a medicamentelor.

„În următoarea perioadă vom iniția un grup de lucru care să analizeze îmbunătățirea legislației în ceea ce privește politica de prețuri. Tocmai pentru a putea face câțiva pași, pentru a ne putea respecta angajamentele până la 1 aprilie și având în vedere și cealaltă discuție cu privire la clawback, lucrurile au trebuit să fie făcute într-o formă separată. Și din acest punct de vedere, vom iniția, în cel mai scurt timp, acest grup de lucru, care să aibă o abordare în primul rând participativă cu reprezentanții industriei, asociațiile de pacienți, astfel încât să îmbunătățim legislația și să creăm o continuitate fără întrerupere a pacienților și să îmbunătățim de fapt accesibilitatea pacienților la medicamente la standarde europene", a spus Andrei Baciu la o dezbatere organizată de Ministerul Sănătății.

Politica de prețuri, adaptată după un model european

Secretarul de stat a afirmat că în ceea ce privește politica de prețuri, modelul ar putea fi unul european.

„Modalitatea de calcul al prețului în ceea ce privește politica medicamentului este una complexă. După cum știți, o chestiune vizează taxa clawback, domeniu în care s-a lucrat intens în ultima perioadă. (...) Lucrurile în momentul de față sunt pe finalul analizelor. (...) Cum avem noi lucrurile în momentul de față ne duc în situația în care sunt multe medicamente care lipsesc de pe piață și care dispar într-un mod continuu. Este evident că s-a ajuns într-un punct nesustenabil pentru pacienții din România. (...) Așa cum s-a făcut cu taxa clawback, așa vom face și politica de prețuri - vom aduce experți la masă, evident că soluția nu poate să fie decât una tehnică. Vom aduce toți experții la masă pentru a identifica atât modele europene, dar și pentru a le adapta contextului local", a explicat Andrei Baciu, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel