BACLOFENUM – prospect

Foto: Pixabay
BACLOFENUM – prospect. Acțiune: Miorelaxant; analog al acidului gama-aminobutiric, agonist al receptorilor GABA-B, cu inhibarea eliberării aminoacizilor excitatori glutamat și aspartat; inhibă reflexele mono- și polisinaptice la nivelul măduvei spinării.

BACLOFENUM – prospect: 

Denumirea comercială: LIORESAL® 

Forma: Comprimate

Indicații: Spasticitatea mușchilor scheletici în scleroza multiplă, tulburări spastice care apar în boli ale măduvei spinării sau de origine cerebrală.

Doză: Adulți, inițial 5 mg de 3 ori/zi, apoi se mărește din 3 în 3 zile cu 5 mg de 3 ori/zi, până se atinge doza zilnică necesară. Doza optimă este între 30 mg și 75 mg/zi, uneori poate fi necesară o doză zilnică de 100­ 200 mg. În Insuficiență Renală se admiministrează doze mai mici. În pediatrie, doza este de 0,75-2 mg/ kg, fracționată în 4 prize.

Contraindicații: Hipersensibilitate.

Atenție!: Bolnavii cu tulburări psihotice, schizofrenie, stări confuzionale, epilepsie trebuie supravegheați. Aceeași atenție se recomandă bolnavilor cu ulcer peptic, maladii cerebrovasculare, alterări renale, hepatice, respiratorii.

Precauție la bolnavii cu hipertonie preexistentă a sfincterului vezical. Tratamentul trebuie oprit prin reducerea gradată a dozei. Pacienții cu boli hepatice sau cu diabet zaharat trebuie supravegheați prin teste de laborator. 

A nu se lăsa la îndemâna copiilor! Atenție în cazul asocierii cu: preparate care acționează asupra Sistemului Nervos Central sau alcool, antidepresive triciclice, antiHTA (anti-Hipertensiune arterială), L-dopa sau carbidopa. Prudență la femei însărcinate.

Reacții Adverse: 

Sistem Nervos Central: somnolență, uscăciune a gurii, scăderea capacității respiratorii, oboseală, confuzie mintală, amețeală, greață, vomă, dureri de cap și insomnie, euforie, stări depresive, parestezii, mialgii, atonie musculară, ataxie, tremor, nistagmus, tulburări de acomodare, halucinații, coșmaruri, scăderea pragului convulsivant. 

Gastrointestinal: constipație, diaree.

Cardiovascular: hTA (hipotensiune arterială).

Urogenital: disurie, micțiuni frecvente, enurezis. 

Alte Reacții Adverse: tulburări vizuale, hiperhidroză, erupții cutanate, tulburări ale funcției hepatice, spasticitate crescută, ca o reacție paradoxală la medicație; mai poate apărea hipotonia musculară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel