Bacterii periculoase, în trusele de machiaj: care sunt cele mai contaminate produse

Bacterii periculoase se găsesc  în truseledemachiaj    Foto: pexels.com
Produsele de machiaj expirate și cele folosite la aplicarea machiajului ar putea fi surse de îmbolnăvire, după ce s-a constatat că sunt contaminate cu bacterii periculoase.

Marea majoritate a produselor de machiaj utilizate la aplicarea machiajului, rimel și luciu de buze sunt contaminate cu bacterii periculoase care pot pune viața în pericol, au dezvăluit o nouă cercetare a Universității Aston publicată în Journal of Applied Microbiology.

Produsele pentru aplicarea machiajului folosite în fiecare zi de milioane de oameni din Marea Britanie sunt contaminate cu bacterii potențial mortale, cum ar fi E.coli și Staphylococci, deoarece majoritatea nu sunt curățate și sunt folosite cu mult peste datele de expirare, au arătat noi cercetări conduse de Dr. Amreen Bashir și profesorul Peter Lambert de la Aston University's School of Life and Health Sciences.

În nouă din zece dintre produse s-au găsit bacterii care pot provoca boli, de la infecții ale pielii până la contaminări ale sângelui, dacă sunt utilizate în apropierea ochilor, gurii sau tăieturilor sau juliturilor. Acest risc este amplificat la persoanele imunocompromise care au un risc mai mare de a contracta infecții cu bacterii oportuniste.

Bureții de machiaj, cei mai periculoși

Bureții folosiți pentru aplicarea produselor de fond de ten s-au dovedit că au cel mai ridicat nivel de bacterii potențial dăunătoare - marea majoritate (93 la sută) nu a fost niciodată curățată, în ciuda faptului că mai mult de două treimi (64%) ) au fost scăpate pe podea la un moment dat în timpul utilizării.

Cercetarea este prima care se uită la produsele de aplicare a machiajului - bureți de machiaj extrem de populari folosiți pentru a aplica fondul de ten pe față. Adesea promovați de celebrități, se estimează că acești bureți s-au vândut peste 6,5 milioane în întreaga lume. Cercetătorii de la Aston au descoperit că aceste produse sunt susceptibile în special la contaminare, deoarece acestea sunt adesea lăsate umede după utilizare, ceea ce creează un teren de reproducere ideal pentru bacteriile dăunătoare.

Cercetătorii spun că rezultatele dezvăluie că persoanele care le utilizează se pun sub risc fără să vrea și că producătorii și organismele de reglementare ar trebui să facă mai mult pentru a-și proteja clienții, acordând mai multă importanță datelo de expirare și cerințelor de curățenie, care ar trebui notate pe ambalaje. Orientările UE conțin mărci de confecționare la standarde stricte de fabricație și afirmă că E.coli, în special, nu trebuie să se regăsească în nicio măsură în produsele cosmetice noi. Cu toate acestea, în prezent există o protecție limitată a consumatorilor în jurul riscurilor de contaminare a produselor în timpul utilizării.

Riscurile pot fi și mai mari 

După Brexit, consumatorii din Marea Britanie ar putea avea un risc și mai mare, deoarece nu vor mai fi protejați de reglementările UE și s-ar putea constata că achiziționează mai multe produse de înfrumusețare din SUA - de exemplu - în cazul în care nu există cerințe de reglementare pentru a pune datele de expirare pe ambalaje.

Comentând noile descoperiri, dr. Bashir a spus: „Practicile greșite de igienă ale consumatorilor atunci când vine vorba de utilizarea machiajului, în special a aplicatoarelor de machiaj este foarte îngrijorător, dacă ne gândim că am găsit bacterii precum E.coli - care este legată de contaminare fecală - pe produsele testate. Trebuie să se facă mai multe pentru a ajuta la educarea consumatorilor și a industriei de machiaj în ansamblu cu privire la necesitatea de a spăla aplicatoarele de machiaj în mod regulat și de a le usca bine, precum și de riscurile folosirii machiajului peste data de expirare."

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel