Beatrice Mahler: Circa 400 de cazuri noi de tuberculoză multidrog rezistentă, anual în România

Tratament spital
Aproximativ 400 de cazuri noi de tuberculoză multidrog rezistentă se înregistrează anual în România, a declarat managerul Institutului „Marius Nasta”, dr Beatrice Mahler.

Dr Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Capitală, a explict că este important ca tratamentul pentru pacienții cu tuberculoză multidrog rezistentă să fie asigurat pe schemele noi, cu medicamente de ultimă generație.

„Tratamentul pentru tuberculoza multidrog rezistentă este asigurat de statul român. Este important să fie asigurat pe schemele noi de tratament. Se fac calcule bugetare pentru pacientul cu tuberculoză multidrog rezistentă. Bedaquilina și Delemanidul sunt medicamente extrem de scumpe. În acest moment, cantitățile pe care putem achiziționa nu sunt suficiente pentru toți pacienții. Sperăm ca fondurile pe care le va aloca Ministerul Sănătății să acopere tratamentul tuturor pacienților cu tuberculoză multidrog rezistentă. România are anual aproape 400 de cazuri noi de tuberculoză multidrog rezistentă, 350-370 de cazuri noi de tuberculoză rezistentă. Știm sigur că vom avea bani pentru 100 pacienți cu tuberculoză multidrog rezistentă (cu noile scheme de tratament - n.r.). Trebuie să găsim bani pentru toți pacienții pentru că tratamentul trebuie să fie asigurat pentru toți în egală măsură", a afirmat medicul.

Dr Beatrice Mahler a arătat că doar la Institutul „Marius Nasta" sunt tratați anual circa 200 de pacienți cu tuberculoză multidrog rezistentă.

„În momentul în care se achiziționează tratamentul pe medicație nouă, se achiziționează pentru tot tratamentul și practic pacientul pleacă acasă cu întreaga doză de tratament și (...) ia tratamentul cu el. România are trei centre de tuberculoză multidrog rezistentă: unul la Bisericani, unul la Leamna și unul în București, unde pacienții diagnosticați inițiază acest tratament. Ulterior, în momentul în care ei sunt negativi și nu mai reprezintă un pericol pentru cei din jur, vor putea continua tratamentul cu care pleacă din aceste centre", a spus managerul, citat de Agerpres.

Un tratament nou pentru tuberculoza multidrog rezistentă costă aproximativ 25.000 de euro pentru fiecare pacient, a precizat Beatrice Mahler.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel